A Tolvajkergetők esete a CIA-val

A Tolvajkergetők esete a CIA-val

Húsz éve vagyok újságíró. Mélységében láttam a 2006-os eseményeket. Mindenen keresztülmentem, amit a hatóságok ki tudtak találni ellenem. A disznóságok felét el sem hiszi egy átlagos polgár. Egy magyar még csak-csak, de például amikor cseh kollégámnak meséltem a Budapest utcáin magyar rendőrnek öltözve tüntetőkre lövöldöző izraeli katonákról, vagy a „gyakorlórepülésen” ideiglenesen hazánk légterében állomásozó felderítőgépekről, mosolyogva közölte: ez csak összeesküvés-elmélet. Ilyen nincs, ezt ő nem hiszi el, Európa ezt nem engedné meg. Pedig Csehország még nincs is olyan messze, hogy hihetetlenek legyenek történeteink, amelyeket mi, a 2006-os generáció saját bőrünkön tapasztaltunk. (És volt, aki a szemén is.)
A Tolvajkergetők nem politikai szervezet. Éppen ezért nem is a Tolvajkergetők alapítójaként mesélem el ezt a kis történetet. Pedig nincs is benne politika, csak a tények, amelyeket saját szemünkkel láttunk. És amit nem fog elhinni senki, mert természetesen nincs közjegyzővel igazolt bizonyíték. Mellesleg arra sincs, hogy két éve a Stansted repülőtéren terrorgyanús személyként lefogtak és négy órán keresztül hallgattak ki a brit hatóságok, mert a magyar rendőrség Interpol-figyelmeztetést adott ki rólam, miszerint a Jobbik titkos futárjaként repülök Londonba, hogy a Brit Nemzeti Párttal felvegyem a kapcsolatot. Igaz, a brit zsaruk a hasukat fogták a röhögéstől, mikor elmondtam nekik, mi folyik itt Keleten, majd meghívtak egy teára és elnézést kértek, hogy zavartak.

De elkalandoztam, bocsánat. Szóval amit elmondok, nem politika, de valaki biztos annak fogja minősíteni, ezért még egyszer hangsúlyozom, hogy magánemberként mondom el. Épp egy héttel azelőtt történt, hogy Orbán Viktor bejelentette – s egy miniszterelnök valószínűleg nem üldözési mániásoktól, hanem profi felderítőktől szerzi az értesüléseit – hogy Magyarországot az Egyesült Államok „műveleti területté” nyilvánította, vagyis kémháborút indított ellene. És még egy rakás más kelet-európai ország ellen is, de ez mellékes. Az is, hogy miért.

Épp egy héttel Orbán Viktor bejelentése előtt egy szokványos esethez kérték a Tolvajkergetők segítségét. Egy Budapest közeli egyetemi kollégiumban elloptak egy mobiltelefont. A gazdája, egy mérnökhallgató feljelentést tett a rendőrségen, ahol szokás szerint a vállukat vonogatták, és közölték, hogy nem áll módjukban kideríteni, merre jár. Nem férnek hozzá a mobilhálózatok adataihoz, csak hosszadalmas és körülményes kikérés útján tudják megkérdezni a szolgáltatót, az pedig több hónap, tehát semmi értelme. Mondjon le a telefonjáról, ez van, jó napot.

Hírdetés

Áldozatunk azonban nem áldozat-szerepre született, és nem hagyta annyiban. Eszébe jutott, hogy amikor legutóbb az Egyesült Államokban járt, egy buliban összehaverkodott egy hozzá hasonló korú sráccal, aki adatelemzőként dolgozott a CIA-nál. Persze, tudom, a szkeptikusok már húzzák is gúnyos mosolyra az arcukat, hát hogyne, egy CIA-s, ki hiszi ezt el? Kérem, a CIA egy polgári titkosszolgálat, amelynek több tízezer munkatársa van, akik valamennyien polgári alkalmazottak, és éppen olyan eséllyel lehet összefutni közülük eggyel, mint egy rendőrrel vagy egy vasutassal. Amerikában ráadásul nincs az az őrült titokzatoskodás a hatóságok körül, mint nálunk, ahol még egy mezei rendőrnek is háromszáz lépés távolságot kell tartania a lenézett civilektől. Ott senkiben nem szorul benne a lélegzet, ha valaki azt mondja, a titkosszolgálatnak dolgozik. Lehet, hogy elhangzik néhány James Bond-poén, de a CIA-s valószínűleg leoltja az illetőt, hogy ő az MI5-nél van, nem náluk.

Szóval egyetemistánk gondolt egyet, és Facebookon ráírt az amerikai haverra, hogy tud-e neki segíteni, ez és ez az IMEI száma a készüléknek. Döbbenetére félórán belül egy Excel táblázatot kapott vissza, amelyben percenkénti bontásban szerepelt, hogy a telefonja a lopás óta hol melyik bázisállomásra jelentkezett fel, és a háromszögelés alapján valószínűleg hol tartózkodott!

Ezek után gondolkodjunk el azon, vajon mire számíthatunk, ha országunkat a CIA műveleti területnek nyilvánítja.

2014.12.17. 14:45


Forrás:deres.tv
Tovább a cikkre »