A Tokiói Olimpia berobbantja a hidrogénautó bombát

A Toyota Mirai képében már az idén elérhetővé vált a nagyszériás hidrogénes hajtás. Ettől független a műfaj még gyerekcipőben jár, a fejlődés pedig nem csak az autógyártók, de az összes érintett összefogásának záloga. Tokió ezt felismerte és a 2020-as olimpiára készülve alaposan támogatja a hálózat kiépítését. A város 45,2 milliárd yent, azaz majdnem 110 milliárd forintnyi összeget különít el arra, hogy a hidrogénes autók vásárlását, valamint a töltőállomás-hálózat kiépítését támogatja. A Toyotával és a Hondával már javában folynak az egyeztetések, hogy megvalósítható legyen öt éven belül a 6000 üzemanyagcellás autót felölelő terv.

A pénzügyekkel nem lesz gond, hiszen ha csak autókra költenék az elkülönített összeget, akkor alsó hangon is 18 millió támogatás jutna mindegyik hidrogénes négykerekűre, ami meghaladja várható árukat. Néhány innovatív ügyfél egyébként is kifizeti majd a tetemes összeget, így az infrastruktúra fejlesztése tűnik a legfontosabb dolognak.

Hírdetés

A város egyébként teljesen jól látja a helyzetet: autónként 7 millió forintnyi támogatást szeretne adni a japán állammal szövetkezve, az így előálló 9-11 milliós árcédula pedig igazán versenyképessé tenné az olcsón üzemeltethető, mindössze vízgőzt kipufogó járműveket.

Nem csak a reális terv, de a kereslet is könnyedén megvalósíthatónak tünteti fel Tokió terveit. A Toyota egyelőre vásárlási támogatás híján is már 1500 megrendelést vett fel a Mirai-ra, ami a gyártó saját várakozását is túlszárnyalja, így a japánok már gyárbővítésbe kezdtek. A Honda hasonló járműve egy évet késve márciusban mutatkozik be, ha pedig így haladnak a dolgok, akkor a két gyártó dörzsölheti a markát – legalábbis nemzeti szinten.

forrás: autopult.hu


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »