A többségnél 2-3 napos betegséget okoz az új koronavírus-variáns – mondja a szakember

A többségnél 2-3 napos betegséget okoz az új koronavírus-variáns –  mondja a szakember

Már látszik, milyen lefolyású betegséget okoz az omikron itthon is bizonyítottan terjedő eris variánsa. Rusvai Miklós virológust kérdeztük.

Az eris nevű új variánstól annyira kell tartani, mint bármelyik náthavírustól – mondta a szakember az InfoRádióban. Az omikron egyik alváltozata bár gyorsan terjed, de egyéb tulajdonságaiban nem változott, vagy esetleg gyengült, mutatott rá a szakember.

„Az elmúlt héten többen tapasztalhatták, hogy ők vagy a környezetükben néhányan köhögnek, tüsszögnek, torkuk fáj, rekedtek, adott esetben hidegrázás jelentkezhet. Ám egy 2-3 napos, enyhe tünetekkel kísért betegség után túlesnek a fertőzésen. Ez a jellemző az erisre: légzőszervi tünetek, enyhe hőemelkedés, 2-3 napos betegség.”

Ha valaki akarja tudni, hogy a fél tucat náthavírus közül melyik okozza a betegségét, akkor a koronavírus-gyorsteszteket használhatja, azok kimutatják ezt a variánst is – jegyezte meg Rusvai Miklós.

Hírdetés

Az ősz közeledtével, az iskolakezdés kapcsán elmondta: a gyerekek és a szüleik körében jelentkezni fog ez a fertőzés, hiszen az iskola első 2-3 hetében a gyerekek között mindig lezajlik egy légzőszervi betegséghullám, amit „hazavisznek” a szülőknek is. Ősszel a légzőszervi betegségek egy részét szintén ez a variáns fogja okozni, illetve

van már egy újabb variáns is

a WHO és a CDC nyilvántartásában.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »