A tinédzser neonáci vezér – Anglia legfiatalabb terrorista bűnözője

A tinédzser neonáci vezér – Anglia legfiatalabb terrorista bűnözője

Az angol terrorelhárítás letartóztatta azt a 16 éves fiút, akit terrorista bűncselekmények elkövetésével vádolnak, ezzel ő lett Anglia legfiatalabb terroristája.

A cornwalli tinédzser egy hétfői videólinken 12 általa elkövetett bűncselekményről számolt be Londonban. Két esetben terrorizmussal kapcsolatos iratok terjesztéséről illetve több, terrorizmussal kapcsolatos anyag birtoklását vallotta be. 

Tizenhárom évesen bombakészítéssel kapcsolatos kézikönyvet töltött le az internetről, illetve több terrorizmussal kapcsolatos anyagot. Később csatlakozott egy neonáci csoporthoz is. Tizennégy évesen már online chatszobákban szélső jobboldali ideológiákat terjesztett. 

A bíróság értesülése szerint 16 évesen a Feuerkrieg Division (FKD) neonáci szervezet brit ágát vezette. A csoport isteníti az utóbbi évek svéd, észak-amerikai és új-zélandi tömeggyilkosait, az FKD ugyanis bátorítja tagjait az ún. „magányos farkas“ támadások elkövetésére, azaz arra, hogy egyedülállóan hajtsák végre a terrorcselekményeket.

2018. októbere és 2019. júliusa között a tinédzser jelentős szélsőjobb ideológiát terjesztő anyagra tett szert. Aktívan terjesztette és tanította a rasszista, homofób és antiszemita ideológiákat.

A zsidók gázkamrába való zárását, a homoszexuális emberek nyilvános felakasztását és azok felvonulásának lebombázását tervezte

– számolt be a bíróság.

A végrehajtást végző Naomi Parsons elmondta: a nagyanyjánál lakó fiú fegyvergyártással foglalkozott. A házkutatás során náci zászlókat, a kerti csűrön náci jelszavakat, fegyverkészítésről szóló kézikönyveket illetve telefonról és számítógépről elvégezhető, emberöléssel kapcsolatos „oktatóanyagot” találtak.

Parsons szerint a fiú életkora aggodalomra ad okot, hiszen „viselkedése korát meghazudtoló érettséget mutat.”

Hírdetés

A kihallgatás során a vádlott így hencegett:

a rasszista, homofób és antiszemita megjegyzések tettek népszerűvé

Bebizonyosodott, hogy a vádlott kapcsolatban volt a 14 éves, neonáci FKD alapítójával, akivel titkosírást használtak. Írásaikban az egyes népcsoportok iránt érzett gyűlöletüket fejtették ki. A vádlott az FKD tagok átvilágításával és új tagok toborzásával volt megbízva.

A 16 éves fiú alapította meg az FKD brit ágát és további öt brit tagot szerzett online – azt a 17 éves Paul Dunleavy-t is aki tavaly került börtönbe terrorista cselekmények előkészítése miatt.

A bíróság szerint a csapat ún. „fehér dzsihádot”, nem fehérek elleni népirtást tervezett.

Deni Matthews a vád enyhítése érdekében azt mondta

a vádlottnak szörnyű gyerekkora volt és mindaz amit elkövetett, azért történt, hogy online elismerést szerezzen

Mark Dennis bíró szerint az ítélet előtt el kell dönteni, hogy a tinédzser éretlen vagy naiv volt. „Meg kell állapítanunk, hogy ezeket az ideológiákat terjesztő tizenhat éves személy hitbeli meggyőződés alapján cselekedett vagy csak gondosan előkészítette hírnévszerzését és mások elismerését.”

A fiatal bűnöző jelenleg óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábon van, de otthonában szigorúan figyelik a fiatalkorú bűnözők vizsgálatával foglalkozók. A rendőrség engedélye nélkül pedig tilos számítógépet és online alkalmazásokat használnia.

Az ifjú brit neonáci ügyének tárgyalása február 8-án folytatódik.

(bl, The Guardian)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »