A tét az elért eredmények megőrzése Kassa megyében. Mutatjuk, kik a Szövetség jelöltjei

A tét az elért eredmények megőrzése Kassa megyében. Mutatjuk, kik a Szövetség jelöltjei

Október 29-én 12 jelölt mérkőzik meg Kassa megye elnöki tisztéért. A Szövetség Rastislav Trnka hivatalban lévő megyeelnököt támogatja.

A Szövetség az elődpártoknak köszönhetően a most záruló ciklusban erős pozíciókkal rendelkezett, ennek köszönhetően a korábbi választási időszakokhoz képest jóval több fejlesztési forrás érkezett a magyarlakta déli járásokba.

Megjegyzést érdemel, hogy Kassa megyében a 2021-es népszámlálás alkalmával 782 216 lakost számoltak össze, ebből 66 210-en vallották magukat magyar nemzetiségűnek (8,46%). 

Tizenkét megyeelnök-aspiráns indul 

Rastislav Trnka a Szövetség és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) mellett több kisebb párt támogatását is maga mögött tudhatja.

Kihívói között találjuk Erik Ňarjaš parlamenti képviselőt, akit az OĽaNO mellett a legnagyobb kormánypárttal a parlamentben is szövetségben lévő kisebb pártok és a Za ľudí is támogatnak. Viliam Zahorčák, Nagymihály polgármestere a Smer-SD mellett Boris Kollár pártjának támogatását is megszerezte, ugyancsak felsorakozott mögé az SNS mellett több kisebb parlamenten kívüli párt is. A Hlas-SD a kassai Róbert Suja elemzőt indítja.

A Republika színeiben Tomáš Janco, a Kotleba-párt jelöltjeként Stanislav Mizík indul. A többi megyeelnök-aspiráns függetlenként, vagy kisebb pártok támogatásával fut neki a választásnak: Juraj Ďurove (Socialisti), Ivan Hriczko (Slovenská iniciatíva menšín), Džemal Kodrazi (Princíp), Juraj Sinay egyetemi tanár (független), Monika Sofiya Soročinová jogász (független), Vladislav Stanko kutató (független).

Önállóan indulva kérik a választók bizalmát a Szövetség jelöltjei

Hírdetés

Furik Csaba, Kisgéres polgármestere, megyei képviselő lapunknak elmondta,

a jelöltállítást megelőzően a közös indulásról egyeztettek a Kereszténydemokrata Mozgalommal, a koalíciókötés azonban meghiúsult, a magyar párt megyei képviselőjelöltjei ezért önállóan mérettetik meg magukat.

Furik hozzátette, a most záruló ciklusban a korábbi választási időszakokhoz képest a déli járásokba jóval több fejlesztési forrás érkezett, köszönhetően a Szövetség elődpártjai által kiharcolt kedvező pozíciónak. 

Rastislav Trnka megyeelnökkel korrekt együttműködést alakítottak ki az elmúlt években – hangsúlyozza a képviselő, ennek köszönhetően sikerült megújítani a magyarok által lakott régiókban évtizedekig elhanyagolt útszakaszokat, hidakat, és a létszámproblémák ellenére megőrizni a megye által fenntartott oktatási intézményeket. A Szövetség ezért látta indokoltnak az október 29-i választáson felsorakozni a hivatalban lévő megyeelnök mögé – tette hozzá Furik.

A tét a magyar érdekképviselet súlyának megőrzése, csakis így lehetséges az elért eredmények biztosítása és a munka folytatása

– hangsúlyozta Furik, aki szerint a jövő legnagyobb kihívása a magyar nyelvű középfokú oktatási intézmények megőrzése. A magyar nyelvű szakoktatás megtartása kiemelt feladat, mert a térség helyzetéből adódóan a magyar diákok számára nem maradna elérhető közelségben anyanyelvi oktatást biztosító szakiskola – tette hozzá Furik Csaba.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »