A Tesla új kihívója

A kínai Nio elektromosautó-gyártó a már bemutatott ES8-as SUV mellett egész modelloffenzívával támadja a kínai piacot, 2020-tól Amerikát is meg akarják hódítani – nyilatkozta a konszern pénzügyi igazgatója a CNBC-nek. Ráadásul információi szerint a tevékenységüket már a kezdetektől nyereségesen kívánják folytatni.

A kínai Nio elektromosautó-gyártó 2017 decemberében mutatta be ES8-as SUV-ját, amely 4,4 másodpercen belül gyorsul 100 kilométerre. A konszern egy nagyon ambiciózus célt tűzött maga elé, a Teslát akarja kihívni.

Bár az elektromos SUV (városi terepjáró) kezdetben csak a kínai piacon lesz kapható, versenyre kelhet a Teslával – különösen az árazás tekintetében.

A CNBC amerikai hírcsatornának adott interjújában Louis Hsieh, a Nio pénzügyi igazgatója elmondta, hogy Kínában rendkívül erős konkurenciaharc lesz jellemző a jövőben, mivel a Tesla és riválisai, mint például a Volkswagen és a BMW, szemet vetettek a kínai e-autó piacra. A Nio menedzsere ugyanakkor meg van győződve arról, hogy csoportja lépést tud tartani az iparág nagy neveivel, még az e-autó úttörőjével, a milliárdos Elon Muskkal is.

– mondta.

Hírdetés

Ráadásul nem csupán a bemutatott Nio ES8-as SUV-ra számítanak a cégnél, egész modelloffenzívával akarják az elektromos autók híveit meggyőzni. Évente egy új modellt dobunk piacra, mondta Hsieh az interjúban.

A Nionál meg vannak győződve arról is, hogy más elektromosautó-gyártókkal ellentétben már a kezdet kezdetén pénzt keresnek az e-modellekkel.

– mondta Hsieh a CNBC-nek, s ezzel egy oldalvágást vitt be a rivális Teslának. De amíg a piros számok eltűnnek, még néhány évbe telik, vallja be végül a pénzügyi menedzser.

Kínában a Nio előnyt élvez a külföldi versenytársakkal szemben. Aki Nio e-autót vásárol az országban, 48 ezer jüant takaríthat meg az állami támogatáson keresztül. Ez átszámítva azt jelenti, hogy a vásárlók az elektromos autót körülbelül kétmillió forinttal listaár alatt kapják meg. A lakóterülettől függően még további előnyök is járhatnak. A cég eddig 10 000 autót értékesített, és októberig további 20 000-30 000 SUV-ot kívánnak eladni – ígérte Hsieh.

2020-tól tervezi a Nio a piacra lépést Amerikában. A Tesla főnök Elon Musk is jobban teszi, ha felkészül.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »