"A terrorizmus megérkezett Európába" – ezzel a jelszóval fegyverkezik Ausztria

"A terrorizmus megérkezett Európába" – ezzel a jelszóval fegyverkezik Ausztria

Alaposan meg akarja erősíteni az osztrák hadsereget Hans Peter Doskozil védelmi miniszter.

„A terrorizmus megérkezett Európába. És azt sem tudjuk pontosan, hogy az illegális menekültek közül hányan maradnak megbújva Ausztriában” – érvel Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter azért, hogy a hadsereget be kell vonni belföldi rendvédelmi feladatok teljesítésébe, mert a rendőrség egyedül nem képes a feladat ellátására. Ez óriási változás az utóbbi évekhez képest, amikor a katonaság tevékenységét szűkre szabták: határvédelemre és katasztrófaelhárításra. Szolgálat a Golán-fennsíkon, unatkozás az őrvidéki határon, mentés árvizek, földcsuszamlások idején. A komoly fegyverkezés a szomszédos országokra és a NATO-ra maradt, a semleges Ausztria – mint az EU-nak a hadseregre legkevesebbet költő tagja – inkább gazdagodott. De a pár hónapja hivatalában lévő védelmi miniszter tele van ambíciókkal, és segíti a „fokozódó nemzetközi helyzet”.

Doskozil alig pár hónapja volt csak miniszter, amikor már programot hirdetett a biztonság megerősítésére. Saját tárcájához vonta 190 kiemelt bécsi épület, köztük a külföldi követségek, valamint a vízművek és az áramszolgáltatók védelmét. „A rendőrségnek a jogosultsága megvan, de a felszereltsége hiányzik, a katonaságnál viszont fordított a helyzet” – érvelt, és a hadsereghez soroltatta a polgári repülőgépek honi védelmét is. Majd jogszabályban is alátámasztotta a katonák határszolgálatát Őrvidéken és Alsó-Ausztriában. Ahhoz viszont már külső segítségre van szüksége, hogy a hadsereghez tartozó titkosszolgálatokat – köztük a nagy becsben tartott elhárítást – a felügyelete alatt összevonják a rendőrségi titkosszolgálattal. A kancellári hivatal dolgozik a parlament elé kerülő, az alkotmány változtatását igénylő törvényjavaslaton.

A létszámfejlesztési program keretében évente 8–10 pilóta és legalább 20 orvos kerül majd a hadsereg kötelékébe, s az egyenruhások körében 10–15 százalékra emelik a nők arányát. A határvédő, gyorsan mozgósítható egység létszámát a következő négy évben a jelenlegi 2200-ról 6000 főre növelik. A védelmi tárca kitart a – 2013-ban népszavazással is megerősített – sorkatonaság mellett, és igyekszik visszafogni a polgári szolgálatosok számát. Meg akarja teremteni ugyanakkor a profi hadsereg alapjait, és ezért a következő négy évben 3800 hivatásos katona szerződtetésével számol.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »