A teljes német politika nekiesett az AfD-nek

Frauke Petry, az Alternatíva Németországnak (AfD) vezetője a napokban sikeresen magára haragította a liberális német közvéleményt. A politikus egy interjúban kifejtette, hogy az illegális határátlépést a hatóságoknak akár fegyverrel is meg kellene akadályozniuk, ám az ellene indult heves támadások hatására finomítania kellett kijelentésén, számolt be a Deutsche Welle.

Az illegális határátlépés kapcsán a fegyverhasználat lehetőségét felvető politikusasszony kijelentése szinte a teljes német közéleti spektrumban felháborodást váltott ki. A támadások hatására Frauke Petrynek árnyalnia kellett álláspontját. Kijelentette, hogy a nők és a gyermekek elleni fegyverhasználat teljesen más megítélés alá esik, és azt csak „szűk jogi keretek” között lehetne elrendelni.

Titkosszolgálati megfigyelést követel az alkancellár

A legélesebb bírálat Sigmar Gabriel, szociáldemokrata alkancellártól érezett, aki szerint

„Németroszágban világos szabály, hogy nem segítünkk olyan politikai pártokat, akik szembehelyezkednek a demokratikus törvényeinkkel, hogy a saját propagandájukat terjeszthessék.”

Hírdetés

A szociáldemokrata vezető szerint kétséges, hogy az AfD azoknak a demokratikus értékeknek a taljaán áll, melyekre Németroszág épül.

Max Straubinger, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa szerint az AfD végre „felfedte valódi kilétét”.

„Az AfD-éhez hasonló kijelentések mérgezik Németország társadalmi klímáját, és fellibbentik a fátylat a párt radikális nézeteiről.” – tette hozzá a keresztényszocialista politikus.

Kivételesen nem csak a náci múlt volt az elrettentő példa

Thomas Oppermann, szociáldemokrata parlamenti vezető szerint Petry kijelentése a Német Demokratikus Köztársaság, és a szovjet rendszer reflexeit idézi, hiszen „az utolsó német politikus, aki bevándorlókra lövetett, Erich Honecker volt”, aki 1971-től 1989-ig vezette a keletnémet diktatúrát.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »