A teljes hírszerzés szerint Putyin beavatkozott a választásba

A teljes hírszerzés szerint Putyin beavatkozott a választásba

„A héten külön-külön találkoztam James Comey FBI-igazgatóval és Jim Clapper nemzeti hírszerzési igazgatóval, mind a hárman egyetértünk abban, hogy jellege, megvalósítása és célja alapján is az oroszok avatkoztak be az elnökválasztásunkba” – jelentette ki John Brennan, a CIA vezetője pénteken.

Brennan azt is közölte, hogy jelenleg azon dolgoznak, hogy az ügyet teljes mélységében feltárják, ahogy azt Barack Obama elnök korábban utasításba adta. A hírszerzők egyetértenek abban, hogy az oroszok célja az volt, hogy Donald Trump elnökjelölti kampányát segítsék. Elsőként múlt héten, a CIA közölte, hogy a nyomozásuk szerint Moszkva által utasított hackerek azért dolgoztak, hogy aláássák az Egyesült Államok választási rendszerébe vetett bizalmat.

Hírszerző tisztek jelentették, hogy úgy vélik nem más áll a támadás hátterében, mint maga Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ő adhatta az utasítást, hogy a Demokrata Párt belső levelezését nyilvánosságra hozzák a Wikileaksen keresztül.

Azt az amerikai titkosszolgálatok már szeptemberben nyilvánosan bejelentették, hogy vélhetően orosz hackerek támadták meg Hillary Clinton tanácsadójának, John Podestának a levelezését, valamint azt, hogy ismeretlenek megpróbáltak bejutni két állam számítógépes választási adatbázisába.

Reagen forogna a sírjában

Hírdetés

Barack Obama elnök pénteken a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján szintén erről beszélt. A leköszönő államfő elmondta, hogy a Kínában tartott szeptemberi G20-csúcson figyelmeztették Putyint, hogy súlyos következményei lesznek, ha folytatódnak a hackertámadások.

Tény, hogy ezután nem voltak további zavarok a választási folyamatban. De addigra a wikileaks-es szivárogtatások már megtörténtek – tette hozzá az elnök. Obama ezután olyan éles hangon bírálta Oroszországot, ahogy az a hidegháború korszakára volt jellemző:

Ők egy kisebb ország, egy gyengébb gazdaság. A gazdaságuk nem termel semmit, ami bárkit is érdekel, kivéve az olajat és a földgázt, valamint a fegyvereket.

Újságírói kérdésre a Republikánusokat is becsmérelte, hogy Oroszországban keresnek szövetségest maguknak, pusztán azért, mert nem szeretik a Demokratákat. „Ronald Reagen forog a sírjában” – tette hozzá.

„Putyin ugyanannyira meggyengíthet minket, ahogy megpróbálja azt megtenni Európával, ha mi is elkezdjük elfogadni, hogy rendben van a sajtó elnyomása vagy kirekesztjük a másként gondolkodókat” – mondta el az elnök.

Hozzátette, hogy reméli Donald Trump megfogadja azokat a tanácsokat, amelyeket személyesen neki adott annak érdekében, hogy az elnöki hivatal erős maradjon. A sajtótájékoztatón kitartott amellett, hogy Trump betöltheti az elnöki hivatalt.

(CNN/Business Insider)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »