A TEK-főigazgató belebukik a mellényúlásba?

A TEK-főigazgató belebukik a mellényúlásba?

A magyar terrorelhárításon élcelődik a BBC, az ellenzék szerint a TEK főigazgatója átverte a parlament nemzetbiztonsági bizottságát. A hétvégi akcióban nem terroristákat fogtak el. Az egyik csoportot egy hobbitörténész vezette. Azok a férfiak már veszélyesebbnek számítanak, akiknél géppisztolyokat foglaltak le. Mindketten büntetett előéletűek, szélsőséges nézeteket vallanak, de terrorszervezettel ők sem álltak kapcsolatban.

„Én is csak gratulálni tudok mindenkinek, aki ebben az akcióban részt vett” – fogalmazott Szél Bernadett a zárt ülés után. A terrorelhárítás első embere meggyőző előadást tarthatott, ugyanis nemcsak az LMP képviselője, de a Jobbiké is dicsérte a TEK-et, amiért komoly bűncselekményt előzött meg.

Majd néhány órával később kiderült, hogy a terrorelhárítók bombagyárosként állítottak be olyan, a hadtörténet iránt érdeklődő fiatalokat, akik a II. világháborús gránátokat Veszprém környékén gyűjtötték az erdőben. A csoport vezetőjét a bíróság nem tartotta olyan veszélyes figurának, hogy letartóztassa.

Hírdetés

„Lesz személyesen nekem is és az MSZP-nek is szakmai véleménye, vezethet ez oda, hogy főigazgató úrnak távoznia kell” – kommentálta a híreket Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

A Jobbik rendkívüli bizottsági ülésen vár magyarázatot a főigazgatótól. „A nemzetbiztonsági bizottság nem homokozó. Azt megszoktuk, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, akkor nem feltétlenül mondanak el a különböző szolgálatok minden részletet, de ilyen ordas hazugság, ami a hírek szerint tegnap történt, ilyennel én még nem találkoztam, itt az a minimum, hogy a Terrorelhárítási Központnak a nyilvánosság elé kell állni” – fogalmazott Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja.

A Gyurcsány-párt szerint nem először futott lyukra a TEK. „Ilyen volt, amikor a Budapesti Műszaki Egyetemről elvittek egy Luke Skywalkernek öltözött hallgatót, akinél játékpisztoly volt, ilyen volt, amikor   kivonultak a Brad Pitt-film forgatására, hogy elkobozzák a film kellékeiként használt kamufegyvereket, de ilyen volt az az eset, amikor a TEK emberei egymást lőtték lábon egy akcióban. Ezek a terrorelhárítási központ eredményei” – foglalta össze Vadai Ágnes, a párt alelnöke.

A kancelláriaminiszter megvédte a terrorelhárítókat, akiket Orbán Viktor egykori testőre vezet. „Inkább több ellenőrzés legyen, minthogy azt kérjük számon, hogy a TEK vagy a rendőrség jelenségeket, bejelentéseket miért nem ellenőrzött” – fogalmazott Lázár János.

A BBC budapesti tudósítója a brit közszolgálati csatorna internetes oldalán úgy fogalmazott, hogy bolondot csinált magából a TEK.


Forrás:hirtv.hu
Tovább a cikkre »