A Tejútrendszer központjáról tett közzé páratlan új felvételt a NASA

A Tejútrendszer központjáról tett közzé páratlan új felvételt a NASA

Pompás új felvételt tett közzé a Tejútrendszer központjáról az amerikai űrkutatási hivatala (NASA) a honlapján.

A felvétel, amelyet a Chandra röntgencsillagászati műhold elmúlt több mint két évtizedes  370 megfigyelése alapján állítottak össze, a Tejútrendszer központjában lévő több milliárd csillagot és számtalan feketelyukat ábrázolja. Egy Dél-Afrikában lévő rádióteleszkóp szintén hozzájárult a felvétel elkészítéséhez.

Daniel Wang, a Massachusettsi Egyetem csillagásza elmondta, hogy egy évet dolgozott ezen képen a járvány idején, amely az otthoni munkára kényszerítette.

Hírdetés

„A képen látunk egy heves vagy energetikus ökoszisztémát galaxisunk közepén sok szupernovamaradvánnyal, feketelyukakat lés neutroncsillagokat. Minden egyes röntgenpont vagy vonás egy energiaforrás, többségük a központban van” – magyarázta Wang.

Ez a mozgalmas nagyenergiájú galaxisközpont mintegy 26 ezer fényévre van.

A Chandra műhold ellipszis pályán kering a Föld körül, amelynek földtávolpontja 133 ezer kilométer magasan van a földfelszín felett (több mint egyharmad Föld-Hold távolságnyira, földközelpontja 16 ezer kilométer magasan van. A műhold energiáját két napelemtábla szolgáltatja, amelyekkel együtt a műhold 19,5 méter széles.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »