A teflonarcú Rutte a hitványak közé sorolta magát

A teflonarcú Rutte a hitványak közé sorolta magát

Ugye, milyen guszta?

A teflonarcú becenévre hallgató Mark Rutte holland miniszterelnök – akinek már csak napjai vannak hátra az ügyvezető kormányfői megbízatásából – Magyarországot és Lengyelországot bírálja azért, mert nem akarja beengedni a migránsokat. Az ezzel kapcsolatos granadai dokumentumot nem írták a két ország kormányfői. Arról nem szól a fáma, hogy előtte a két országot megkerülve milyen disznóságot csináltak Ruttéék.

Persze, mi ebben a meglepő, ha korábban humanitárius értékek helyett szintén a bicepszét mutogatta a magyar gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban. „Ha Magyarország kormánya kitart a pedofiltörvény mellett, akkor nincs keresnivalója az unióban. Térdre kell kényszerítenünk őket!”

Ugye, milyen guszta? Aki ilyet mer mondani, akinek nincs fontosabb érve a gyerekek védelmében csak az, hogy hagyni kell hozzájuk közeledni az érzékenyítő kommandót, az egyéb gazságokra is képes. Még képes erőszak alkalmazására is, hiszen a térdre kényszerítés mi mást jelentene. Képes szembemenni a választók, köztük a magyar emberek akaratával is, akik népszavazáson nyilvánították ki egyetértésüket a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban. Orbán Viktor tehát semmi mást nem tett, csak a választói akaratot képviselte akkor is és most is, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek granadai csúcstalálkozóján a migráció ügyében. Ott, ahol megpróbálták Magyarországot és Lengyelországot kicselezni, a hátuk mögött szentesíteni az ezzel kapcsolatos nyilatkozatot.

Orbán Viktor így foglalta össze álláspontját ezzel kapcsolatban: „Nincs esély arra, hogy az európai uniós tagországok vezetői között megállapodás szülessen a migrációról.” Hozzátette: ez politikailag lehetetlen, ugyanis korábban arról állapodtak meg, hogy egyhangúlag döntenek a migráció szabályozásárról, de ezt nemrég megváltoztatták, és a csomagot Magyarországot és Lengyelországot megkerülve, „jogilag megerőszakolva” mégis áterőltették.

Rutte korábban is bebizonyította már, hogy nem ért az egyszerű emberek nyelvén.

Vele és kormányával szemben kemény jogállamisági kritikát fogalmazott meg az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló csoportja, a Velencei Bizottság. Kiderült, hogy Rutte kabinetje 2013 és 2019 között huszonhatezer holland szülőtől vonta meg – tévesen – a gyermekgondozási támogatást, sokukat teljesen ellehetetlenítve. A bizottság felrótta azt is, hogy a botrány során a kormánnyal kritikus képviselőket simán elhallgattatták. A jelentés a holland alkotmányt is bírálta, mondván, ellehetetleníti a normakontrollt, a jogelemek bírói felülvizsgálatát. Korábban a hágai kormány járványügyi intézkedései is ellenérzést váltottak ki. A holland nagyvárosokban napokig tartottak az erőszakos megmozdulások a bevezetett kijárási tilalom miatt. A tüntetésekről Rutte nemes egyszerűséggel kijelentette: az utcára vonulók bűnözőkként viselkedtek. Ez ugyanaz a Mark Rutte, aki jogállami ügyekben a leghangosabb kritikus, ha Magyarországról van szó. A teflonarcú.

Hírdetés

Még szerencse, hogy Hollandiában is vannak józan emberek, akik nem pusztán megfogalmazzák véleményüket, hanem nyilvánosan el is mondják. Ők vannak kevesebben, sajnos. Geert Wilders, a legnagyobb holland ellenzéki párt vezetője nemrég azt írta a Twitteren: „Elnézésüket kérem a hasznos idióta Rutte miatt. Legyenek tisztában vele, hogy nem minden holland nevében beszél. Ne törődjenek vele!”

Ez a hasznos idióta szerencsére az utolsókat rúgja a kormányfői székben. Nemrég bejelentette ugyanis 4652 nap utáni távozását. Távozik a politikából is. Mark Rutte azzal érdemelte ki a „Teflon” becenevet, hogy hosszú miniszterelnöksége alatt a legkülönbözőbb párt- és szakpolitikai botrányok sem tudták megingatni. Minden lepergett róla, minden nehézség ellenére hivatalban tudott maradni.

Lavírozni tehát tudott, elvszerűen politizálni nem. Orbán, aki egyszerűen „holland fickónak” nevezte, időben is túlnőtt rajta, s a tervezett 2030-ig való maradásával bőven meg is haladja a teflonarcú regnálását. Arról nem szólva, hogy társadalmi támogatottsága kezdettől fogva erősebb volt, mint a teflonarcúé.

Arisztotelész mondta, „Mégis csak rajtunk múlik, hogy derék emberek legyünk vagy hitványak.”

Nos, a derék Rutte önként sorolta magát az utóbbiak közé.

Horváth K. József

A szerző szerkesztő

www.magyarhirlap.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »