A technológiai hozzáférés korlátozása nem fogja megállítani Kína fejlődését

A technológiai hozzáférés korlátozása nem fogja megállítani Kína fejlődését

A technológiai hozzáférés korlátozása, az ipari és ellátási láncok megszakítása csak konfrontációhoz vezetne, és ezek a kísérletek nem fogják megállítani az ország előretörését – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Mark Rutte holland miniszterelnökkel való pekingi találkozója során.

A kínai népnek is törvényes joga van a fejlődéshez, és semmilyen erő nem állíthatja meg Kína tudományos és technológiai fejlődésének és haladásának ütemét”

– mondta a kínai elnök a CCTV állami televízió jelentése szerint.

Hozzátette: Kína továbbra is a mindenki számára előnyös megközelítést követi, magas szinten nyit a külvilág felé, és megosztja a fejlődés eredményeit minden féllel.

Hszi elmondta, hogy Kína folyamatos és stabil politikát folytat Európával szemben, és Európát fontos pólusnak és együttműködő partnernek tekinti a többpólusú világban.

Remélhetőleg Hollandia továbbra is pozitív szerepet fog játszani a kölcsönös megértés előmozdításában, valamint a Kína és Európa közötti konstruktív kapcsolatok fejlesztésében”

Hírdetés

– tette hozzá, és hangsúlyozta továbbá, hogy a gazdasági globalizáció ellenszélbe ütközhet, de a történelmi trend nem fog megváltozni: nem a szétválasztás és lánc megszakítása, hanem a nyitás és az együttműködés az egyetlen választás.

A döntés közvetlenül érintette a holland ASML technológiai órásvállalat azon jogát, hogy külön kiviteli engedély nélkül exportáljon termékeket Kínába, mely a vállalat második legnagyobb piaca volt 2023-ban; az engedélyezési kötelezettség hatályba lépése előtt több kínai vállalat vásárolt berendezéseket, így az ASML bevételeinek 29 százaléka a kínai piacról származott.

A szerdai találkozón Rutte holland miniszterelnök elmondta, hogy nagyra értékeli a baráti kapcsolatokat Kínával, hozzátéve, hogy a „szétválasztás és a lánc megszakítása nem a holland kormány politikai döntése, mivel minden olyan lépés, amely aláássa Kína fejlesztési érdekeit, csak bumerángként fog hatni”.

Rutte szerdán Li Csiang kínai kormányfővel is találkozott, ahol a kínai fél elmondta, hogy Kína kész együttműködni Hollandiával a kínai-európai kapcsolatok tartós, szilárd és stabil fejlődésének előmozdítása érdekében, mert Kína mindig úgy vélte, hogy

az együttműködésnek kell lennie a kínai-európai kapcsolatok fő irányvonalának, és a partnerség a leghelyesebb pozíció mindkét fél számára”.

Li hozzátette: Kína üdvözli, hogy Európa osztozik a kínai megapiac lehetőségeiben, és reméli, hogy Európa óvatosan vezet be korlátozó gazdasági és kereskedelmi politikát, illetve alkalmaz kereskedelmi korrekciós intézkedéseket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »