A távhőpiac összeomlása fenyeget – lépett a kormány

A távhőpiac összeomlása fenyeget – lépett a kormány

Nehéz forgatókönyvvel kellett szembenézniük az önkormányzatoknak a magas energiaárak különböző hatásai miatt. A településvezetők a kormány közbelépését kérték – csütörtökön kiderült, ez meg is történik.

Sajtóhírek szerint a gázmotoros energetikai cégek nyerészkedése miatt tucatnyi város önkormányzata a távhőhöz szükséges gázellátási szerződése felmondását tervezte, ami télen ellátási zavarokhoz vezethet.

Több önkormányzat kért már segítséget a kormánytól. Múlt héten például nyílt levelet írt a székesfehérvári polgármester, akinek városát szintén érintheti a gázkereskedői szerződés felmondásának lehetősége. Cser-Palkovics András korábban az InfoRádiónak úgy fogalmazott, indítványa szerint a kormánynak meg kellene fontolnia, hogy átmetileg az önkormányzatok tulajdonában lévő közszolgáltató gazdasági társaságok is az egyetemes szolgáltatás keretében kaphassák meg a működésükhöz szükséges áramot és gázt, ha nem tudják azokat másként beszerezni. Tapasztalatuk szerint nagyon kiszámíthatatlan a piaci szereplők viselkedése, rendkívül gyorsan változnak az árak, és „egészen biztosan jóval magasabb árak érhetők ma el annál, mint mondjuk az előző eszendőkben, vagy az idei éves szerződéseknél voltak, ezek pedig veszélyeztethetik a közszolgáltatások biztonságos ellátását”.

A Portfolio az üggyel kapcsolatban emlékeztetett, hogy idén tavasszal fix áron az egész 2021-22-es gázévre leszerződtek a gázkereskedő cégek a távhőcégekkel a szokásos konstrukcióban, de az időközben elszálló gázárakat egyes gázmotoros cégek úgy akarják kihasználni, hogy megkerestek önkormányzati távhőcégeket, hogy a tavasszal nagyjából 30 eurón fixált árú gázt adják tovább nekik, hogy abból olcsón áramot, illetve távhőt tudjanak termelni, hiszen közben az áram ára is elszállt a piacon.

Hírdetés

A 444.hu cikke szerint mindez viszont oda vezet, hogy

ezek a távhős cégek októberben már sokkal több gázt fogyasztottak, mint amit a kicsit hidegebb októberi időjárás, illetve az éves gázszerződés havonta indokolt volna.

Szakértők szerint a gond abból adódik, hogy ezt az olykor a 20 százalékos toleranciasávnál is nagyobb többletmennyiséget a gázkereskedő cégek már tisztán a piacról kell hogy beszerezzék egy sokkal magasabb áron.

A potenciális veszteséget és a jövőbeli csődhelyzetet kivédendő a kereskedők azzal kerestek meg legalább 12 önkormányzatot, hogy módosítsák a szerződéseiket. Ez viszont hatalmas kiadást jelentene az önkormányzatoknak, amelyek így nehéz helyzetbe kerülhetnek, és akár a települések téli energiaellátása is veszélybe kerülhet.

Érzékelte a helyzetet a kormány is, és – a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése érdekében – úgy döntött, hogy az önkormányzatok számára is lehetővé fog válni az egyetemes szolgáltatásba való belépés – közölte a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »