A tavasz 17 pillanata

A tavasz 17 pillanata

Julian Szemjonov regénye, illetve az abból 1973-ban készült 12 részes szovjet tv-sorozat A tavasz 17 pillanata.  Az egykori legendás filmsorozat a második világháború utolsó hónapjaiban játszódik. Főhőse, Stirlitz a német elhárítás egyik tisztje, valójában az oroszok ügynöke, a szovjet James Bond. Ő viszont nem csajozik, udvariasan visszautasítja a szép nők közeledését, nincsenek spéci, ügynöki kütyüjei, nem él luxusban, munkáját egyszerűen, de hozzáértően végzi. A 17 pillanatnak viszont a címen kívül nincs sok köze a tavaszhoz.

Mégis íme, egy csokorra való tavaszi pillanat, ha nem is tizenhét:

Reggeli madárfütty. Amikor erre ébredsz, de mégsem vagy mérges, mert kellemes zene a fülnek, és télen nagyon hiányzott.

Tavaszi hangulat illata a levegőben. Lehet-e egy hangulatnak illata? Miért ne lehetne, amikor ősszel az elmúlásnak is van, mért ne lehetne az ébredező, megújuló természetnek is? Különben hogyan találnának rá a virágokra a méhek? Színek alapján? Lehet, de a tavaszi színekben pompázó természetnek hangulata is van! De még milyen! Nem csoda, hogy oda vannak érte a méhek is.

A virágok mellett lassan nyílnak a sörözők kerthelyiségei is. Jobban ízlik a szabadban egy sör, mint bent a kocsmában kettő…

Ilyen illatfelhőben és hangulatban vétek nem járni kint, a szabadban. Kissrác koromban február vége felé, a jégtörő Mátyás után, amikor beleszippantottam a levegőbe, rögtön megéreztem a fű illatát: február, itt a nyár, irány a focipálya. Senki se tudott lefogni, betegen se, anya se, asszony se! És ma se, csak idővel a foci maradt el … A háziorvosom így is csodálkozik, hogy a megmaradt kocogás közben még engedelmeskednek a kopott térdek, kiegyenesedik a megtört derék. Idén tavasszal nem lesz könnyű a kezdés, mert ez a kettő, valamint az idő vasfoga együtt nyomasztja a testet és a lelket is.

Mindez persze tavaszi fáradtság kíséretében. De a futó muskátlik ezzel nem törődnek, virgoncan egymással versenyeznek. De jó nekik, irigylem őket!

Hírdetés

Sándor, József, Benedek már nagyon várlak benneteket! Tavaszi Mikulások vagytok, zsákban édesség helyett meleget hoztok, édeset! Tavaszi háromkirályok! 

Meg kellene metszeni a fákat, szőlőt, szól minden évben ilyentájt a nejem. Halogatom a napsütésig, akkor élvezetesebb. És venni kell új öntözőtömlőt, mert a régi megrepedt, meg metszőollót is, már alig vág, nem olcsó mulatság. És át kell néznem a nyél nélküli ásókat, kapákat, gereblyéket, és csinálni kell valamit a sehova se passzoló nyelekkel is. Fessek is le mindent a kertben, ami fából van, konzerváljam a tavaszt!

Ruha- és helycsere van ilyentájt a gardrób nagyszekrényében! Szerényen hátrább és lejjebb húzódnak a télikabátok, vastag pulóverek, sálak, sapkák és téli cipők. A pólók, rövid ujjú ingek és rövidnadrágok pedig merészen előre és feljebb törnek. A fürdőruhák egyelőre még csak félúton.

A nemzetközi nőnap virágcsokrai már mögöttünk, előttünk március idusának nemzeti színű kokárdái és a húsvéti feltámadás. A legszebb tavaszi pillanatok!

Miközben a brüsszeli időátállítás mesterséges és természetellenes beavatkozás az életünkbe, viszont a tavasz minden egyéb pillanata emberközeli és természetes!

Az idő soha-soha meg nem áll, az órák róják szüntelen az útjukat, a pillanat úgy illan, mint a gyors folyón suhanó hab, annyi csak”.

Szólt annak idején a szovjet filmsorozat címdala.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »