A tavalyi felvételi rekordot is túlszárnyalta az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

A tavalyi felvételi rekordot is túlszárnyalta az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Idén még az előző évinél is többen kezdhetik meg tanulmányaikat az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen (EKKE), 7145 főből közel négyezren az egri székhelyű felsőoktatási intézményt jelölték meg első helyen, és a július 24-i ponthatár megállapítás alapján több mint 2700 jelentkező iratkozhat be szeptemberben az EKKE egri és jászberényi képzési helyén.

A leendő hallgatók  közül 2451 fő állami ösztöndíjas képzésben vesz részt szeptembertől. A felvettek közül 2371-en Egerben, 343-en Jászberényben tanulhat. Mintegy 1800-an levelező tagozatos képzésben vesznek majd részt. A felvettek 62 százaléka alapszakon, több mint 800-an pedig mesterfokozatot nyújtó képzésben kezdik meg tanulmányaikat. Felsőoktatási szakképzésre 246-an iratkozhatnak be idén szeptemberben.

Továbbra is igen kedvelt az EKKE oktatási kínálatából a pedagógusképzés – a felvettek közel fele (47 százalék) e területen kezdi meg tanulmányait. A legkeresettebbek a gyógypedagógus- és az óvodapedagógus-szakok, valamint népszerűek az államilag támogatott, rövid ciklusú tanárképzések.

Gazdaságtudományi képzéseken 340-en, informatikán és sporttudományi képzéseken több mint 200 hallgató tanulhat.

A felvételi eljárásban immár hagyományosan, ugyancsak sok hallgatót vonzott a művészeti képzési terület – kiemelkedően népszerű a tervezőgrafika, valamint a mozgóképkultúra és médiaismeret alapszak.

Első alkalommal indít az intézmény biológus-, illetve mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterszakokat.

A természettudományok iránt is nőtt a kereslet, az előző évhez képest 34 százalékkal tanulhatnak többen ezen a területen.

A felvételt nyert jelentkezők a felvettek.uni-eszterhazy.hu oldalon minden fontos, hasznos információt megtalálhatnak.

Aki nem nyert felvételt a július 24-i ponthatár-megállapítás során, vagy nem jelentkezett az általános felvételi eljárásban, a pótfelvételin nyújthat be jelentkezést az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre valamennyi képzési területen.

Hírdetés

A pótfelvételi eljárás július 30-án indul és augusztus 7-ig tart.

A pótfelvételi eljárásban meghirdetett állami ösztöndíjas képzéseink: agrár képzések (szőlész-borász mérnöki, gyógy- és fűszernövények), pedagógusképzés alapszakjai (csecsemő- és kisgyermeknevelő, gyógypedagógus, óvodapedagógus, tanító); osztatlan és rövidciklusú (2-3-4 féléves) tanárképzés; kántor alapszak; informatika képzési terület szakjai (gazdaságinformatikus, programtervező informatikus); természettudományok alapszakjai (biológia, földrajz, kémia, környezettan, matematika).

*

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem számos ösztöndíj programot kínál a hallgatóknak. A nappali pedagógusképzésben tanulókat az intézmény a fenntartó Egri Főegyházmegyével együtt Pyrker János-ösztöndíjjal támogatja. A teljes képzési időre járó, havi 100 ezer forintos ösztöndíjat azok igényelhetik, akik vállalják, hogy a végzést követő 2 hónapon belül az Egri Főegyházmegye által fenntartott köznevelési vagy szakképzési intézményben helyezkednek el főállású foglalkoztatottként.

Népszerű az informatikai ösztöndíjprogram is, amelyet a linzi Johannes Kepler Egyetemmel együtt hirdetett meg az EKKE, programtervező informatikus mesterszakon. Az idei tanévben 11 hallgató kapott lehetőséget arra, hogy egyéves, angol nyelvű egri tanulmány után további egy évet Ausztriában, Linzben töltsön el és így mindkét egyetem diplomáját megszerezze.

A kiemelkedő hallgatóknak lehetőségük lesz arra, hogy az elkövetkezendő években a PhD-képzést és az akadémiai pályát válasszák. A fenti cél elérése érdekében a legtehetségesebb hallgatóknak havi 100 ezer forintos ösztöndíjat ítélhet oda az egyetem a két tanévre.

Az EKKE „Esélyt a tanulásért” elnevezésű ösztöndíjat biztosít hátrányos helyzetű hallgatók tanulmányi költségeinek kiegészítő támogatására. Az ösztöndíjra nappali tagozatos, magyar állami ösztöndíjas, aktív, felsőoktatási szakképzésben, osztatlan képzésben, alapképzésben, illetve mesterképzésben résztvevő hallgatók pályázhatnak. A pályázatok elbírálása a szociális pontok rangsora és pályázati indoklás alapján történik. Az ösztöndíj maximális mértéke 60 ezer forint/fő/félév.

Az egyetem képzési helyein (Egerben vagy Jászberényben) érettségizett, nappali tagozatos, állami ösztöndíjas hallgatók Eszterházy-ösztöndíjra pályázhatnak a tanév kezdetén, amely félévente tovább 100 ezer forintos támogatást jelenthet az érintetteknek. Lakhatási támogatás címen hasonló mértékű juttatásban részesülhet a kollégiumi pályázatát férőhely hiányában elutasított hallgató is.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye; uni-eszterhazy.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »