A tavalyi áramfogyasztás közel 40 százalékát megújuló energiaforrások biztosították Romániában

A tavalyi áramfogyasztás közel 40 százalékát megújuló energiaforrások biztosították Romániában

A megújuló energiaforrások az Európai Unió tavalyi áramfogyasztásának mintegy 34 százalékát biztosították. Romániában ez az arány 40 százalékos.
Az Európai Unió statisztikai hivatalának pénteken közzétett adatai enyhe emelkedést mutatnak a 2018-as év 32 százalékos átlagához képest.

A megújuló energiaforrásokból előállított áram több mint kétharmadát a szél-, illetve a vízenergia biztosította (egyaránt 35-35 %). A fennmaradó áram 13 %-át napenergiából, 8 %-át szilárd bioüzemanyagból, 9 %-át pedig más megújuló energiaforrásokból állították elő – számolt be az Agerpres.

Hírdetés

Felhasználhatóság szempontjából a napenergia mutatja a legnagyobb emelkedést. 2008-ban a megújuló energiaforrásokból előállított energiatermelés csupán 1 %-a származott napenergiából. Mára azonban ez az arány jelentősen megnövekedett.

Az Európai Unió tagállamai közül 2019-ben Ausztriában és Svédországban a teljes áramfogyasztás több mint 70 %-át biztosították a megújuló energiaforrások.  

Dániában, Portugáliában és Lettországban a tavalyi áramfogyasztás több mint 50 %-a megújuló erőforrásokból származott, miközben Horvátországban, Romániában és Németországban 2019-ben ez az arány 40 %-os.     

Ezzel szemben azonban Máltán, Cipruson, Luxemburgban és Magyarországon a 2019-es áramfogyasztás csupán 10%-át állították elő megújuló energiaforrásokból.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »