A TASZ kottájából játszik a Kúria: a cigány nyugodtan ölhet-rabolhat, de ha a magyar felvonul, az "a legsúlyosabb rasszista cselekmény", sőt, még megbírságolni sem szabad őket, mert az "jogsértés"

A TASZ kottájából játszik a Kúria: a cigány nyugodtan ölhet-rabolhat, de ha a magyar felvonul, az "a legsúlyosabb rasszista cselekmény", sőt, még megbírságolni sem szabad őket, mert az "jogsértés"

A Kúria szerdai ítéletével jogerősen megállapította, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán "hátrányosan megkülönböztette a helyi romákat azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben" – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amely elindította a pert a Heves Megyei Rendőrkapitányság ellen. A bíróság szerint azzal is "diszkriminálta" a rendőrség a cigányokat, hogy "hónapokig tartó szabálysértési bírságolási gyakorlata részrehajló volt a hátrányukra".

2011 tavaszán előbb a Magyar Gárda, majd a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a Véderő, illetve a Jobbik is vonulást, járőrözést, tüntetést tartott a Heves megyei faluban az elharapózott, magyarokat sújtó cigánybűnözés megfékezése érdekében.

A TASZ saját nevében, a "gyöngyöspatai romák jogainak érvényesítése céljából" perelte be a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján. A per célja az volt, hogy a bíróság kimondja: a rendőrség 2011-es gyöngyöspatai fellépése "nem volt törvényes, és sértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát".

A TASZ hangsúlyozta, a szerdai jogerős Kúria-ítélet rendkívül fontos és meghatározó előrelépés a hazai jogvédelemben és joggyakorlatban, ugyanis most először mondta ki a Kúria közérdekű perben azt, hogy "a rendőrség hátrányosan megkülönböztette roma honfitársainkat".

A Kúria az ítélet indokolásában kihangsúlyozta, hogy "a gyöngyöspatai szélsőséges járőrözés a cigányok elleni sorozatgyilkosság utáni legsúlyosabb rasszista cselekmény volt Magyarországon". Ez ellen pedig a rendőrségnek "nyilvánvalóan fel kellett volna lépnie".

Hírdetés

A Kúria a jogsértés megállapításán túl el is tiltotta a rendőrséget a "jövőbeni hasonló jogsértésektől", továbbá "nyilvános elégtétel adására is kötelezte a rendőrséget".


Jovánovics Eszter – neki, illetve a Kúriának köszönhetjük ezt a csodálatos ítéletet

"Nagyon örülünk a bíróság magas színvonalú ítéletének, amely némi elégtételt jelenthet a gyöngyöspatai romáknak, igaz, hogy csak hat évvel az események után. Az igazi munka viszont csak most kezdődik: az ítélet alapján meg kell győzzük a rendőrséget arról, hogy hagyjanak fel a romák aránytalan bírságolásával, hiszen most már ‘papírunk van róla’, hogy ez a gyakorlat jogsértő" – mondta Jovánovics Eszter, a TASZ Roma Programjának vezetője.

(Kuruc.info – HVG korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »