A TASZ kisegítette az antifákat: jogszerűen támadták meg a megemlékezőket a Becsület napján

A TASZ kisegítette az antifákat: jogszerűen támadták meg a megemlékezőket a Becsület napján

2020. február 8-án, a német és magyar csapatok 1945-ös budapesti kitörésének évfordulójára szervezett hazafias megemlékezés ellen összecsődített antifasiszta gyülekezés szervezőjét megbírságolta a rendőrség.

Ennek a személynek a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű liberális extrémistákból álló jogászok siettek a segítségére. Ezek, mint közleményükben írják, “mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy februári budapesti antifasiszta demonstráció szervezőjét, akinek a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott segítséget. A bíróság felmentette.”

Az Autonómia néven futó antifa csoport által szervezett megmozduláson pár százan vonultak fel a kegyeleti megemlékezés ellen tüntetve a Városmajorban, majd a jelenlévő cigányok rendezvényével egyesülve a Maros utcán vonultak fel a kitörőkre emlékező hazafiak helyszíne felé, menet közben néhány útjukba kerülő megemlékezőt is megtámadtak.

Hírdetés

A rendőrség akkori indoklása szerint ez a vonulás volt szabálysértő, azonban a TASZ közreműködése nyomán a bíróság kijelentette, hogy a rendőrség “rosszul ítélte meg a helyzetet”.

Arra hivatkozva bírságolt ugyanis, hogy a szervező más helyszínre terelte a tüntetést az előre bejelentett Városmajor parki helyszínhez képest – amit a rendőrség biztosított. A rendőrség érvelését a bíróság azonban nem fogadta el, mivel a rendőrség nem tudta cáfolni az antifák védelmének azt az állítását, hogy a “résztvevők spontán módon, maguktól hagyták el a helyszínt”. Az alábbi “korhatáros” videóban látható fizikai támadásért tehát senki sem felelős a bíróság szerint.

A megemlékezések után a résztvevők egy része a teljesítménytúraként is funkcionáló kitörés túrán is részt vesz, akiket megtámadtak az antifasiszták, azok erre a túrára igyekeztek. Az antifasiszta ellentüntetők egy csoportja a kordonon kívüli területen, a Szilágyi Erzsébet fasornál falkában támadt rá és szidalmazták azokat a járókelőket, akiket ruházatuk alapján a hazafias megemlékezéshez kapcsolódó, Kitörés-emléktúra résztvevőinek véltek.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »