A társadalmi rend felborulását szimbolizálja majd a nagymácsédi Kuciak-emlékmű

A társadalmi rend felborulását szimbolizálja majd a nagymácsédi Kuciak-emlékmű

A jövő évben kezdhetik el építeni Nagymácsédon a Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová emlékének szánt emlékművet. A Kuciak-házat a tervek szerint és a család kérése alapján lebontanák. Nagyszombat megye önkormányzata 300 ezer eurót különített el az építkezésre. Portálunknak Nagymácséd volt polgármestere, Lancz István nyilatkozott.

Jövőre kezdi építeni Nagymácsédon Nagyszombat megye önkormányzata a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya emlékművét – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Natália Petkáčová, a megye kommunikációs osztályának vezetője.

2022 áprilisában zárult le a Szólásszabadság emlékművére kiírt képzőművészeti-építészeti pályázat, amely felett a Szlovák Építészeti Kamara vállalt védnökséget.

Elkészült a győztes pályázat építészeti terve, a Kert elnevezésű pályamunkát Benjamín Brádňanský, Vít Halada és Martin Piaček készítette, a szabálytalanságot, a kibillent teret és a folyamatos változást szimbolizálja.

Hírdetés

Petkáčová tájékoztatása szerint a területrendezési és építési engedélyezési eljárás, valamint a kivitelezési közbeszerzési eljárás következik. A költségeket előzetesen 300 ezer euróra becsüli a megyei önkormányzat és a saját költségvetéséből finanszírozza. A tervdokumentáció lezárása után derül ki, mennyi ideig tart majd az építkezés. Az emlékhelyet a 2018-ban meggyilkolt újságíró házának helyén alakítják ki, az áldozatok családjának kívánsága volt, hogy a házat bontsák le.

Nagymácséd volt polgármestere, Lancz István úgy nyilatkozott portálunknak, a kiválasztott pályamű azt akarja szimbolizálni, hogy a kettős gyilkosság megrendítette a közvéleményt és felborította a politikum és a közösség „nyugalmát”.

Huszonnyolc pályaművet adtak be, a pályázat főleg a művészvilág képviselőit célozta meg. A pályaművek némelyike azzal is számolt, hogy a jelenlegi ingatlan helyén marad egy torzó. A volt faluvezető szerint a község biztosan kiadja majd a bontási engedélyt, ha azt kéri az a szeredi vállalkozó, akit az örökösök megbíztak az építési és bontási munkálatokkal.

A család szerette volna, ha a kapu, mint szimbólum megmarad, de az értékelésen voltak olyan nézetek is, hogy a kaput konzerválják és a Nemzeti Múzeumban helyezik majd el”

– magyarázta Lancz István, aki egykori polgármesterként jelen volt a pályázatok értékelésénél.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »