A tálibok tévéműsorokat érintő korlátozásokat jelentettek be – vége a női színészkedésnek

A tévéműsorokat érintő szigorú korlátozásokat jelentett be a tálib vezetés Afganisztánban – adta hírül a dpa német hírügynökség.

A korlátozásokat vasárnap küldte szét az afgán kormány illetékes minisztériuma a tévécsatornáknak. A tilalmak szerint nem kerülhet képernyőre olyan alkotás, amely ellentétes a saríával, az iszlám – szigorúan vett – törvénykezésével vagy az afgán értékrenddel. Ugyancsak tilos sugározni olyan filmeket, amelyek külföldi kultúra vagy hagyomány népszerűsítésével hatnának az afgán társadalomra, vagy amelyek erkölcstelenségre serkentenének.

A szabályozás kitér arra is, hogy nem szabad olyan műsort sugározni, amelyben valakit megsértenek vagy megaláznak. A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy ez utóbbi kitétel annak a minapi műsornak a következményeként születhetett, amelyben egy akadémikus vitázott egy tálib szóvivővel.

Hírdetés

Míg afgán nők színésznői munkát nem vállalhatnak, a televízióban műsorvezetőként vagy riporterként dolgozhatnak, de kötelező hidzsábot, azaz a muszlim nők által hagyományosan viselt fejkendőt viselniük.

Afganisztánban felettébb népszerűek a török, indiai, iráni sorozatok a nézők körében. Az ország konzervatív klerikusai viszont nem egyszer kikeltek az ilyen filmek ellen, mert felháborítónak ítélik cselekményüket, egyebek közt azt, amelyik filmben egy nő maga választhatja meg a férjét. A klérus szerint az ilyesmi rombolóan hat az afgán ifjúságra, megrontja a nemzedéket.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »