A tálibok szerint az amerikaiak mentik ki az Iszlám Állam harcosait Afganisztánból

A tálibok szerint az amerikaiak mentik ki az Iszlám Állam harcosait Afganisztánból

A Talibán szóvivője a Tasnim News hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az amerikai hadsereg helikopterei ismét segítettek az Iszlám Állam harcosainak és megvédték őket attól, hogy bekerítsék őket Afganisztán keleti részén.

Zabiullah Mujahid azt nyilatkozta, hogy bajtársai egy katonai műveletet hajtottak végre az Iszlám Állam terroristái ellen a múlt héten Kunar tartományban. Az Egyesült Államok azonban megróbálta őket kimenekíteni a térségből.

A Talibán erői szinte majdnem teljesen megtisztították Kunar tartományt a terroristáktól. Ezen kívül a helyi lakosok is részt vettek a Talibán oldalán az Iszlám Állam terroristái ellen vívott harcokban.

A szóvivő elmondása szerint a tálibok bekerítették a terroristákat Kunar tartomány Noorgol kerületében, azonban péntek este az amerikai helikopterek kimenekítették azok vezetőit és más helyre szállították őket.

Korábban több beszámoló is érkezett arról, hogy az Egyesült Államok kimenti az Iszlám Állam vezetőit és amerikai bázisokra szállítja őket.

Hírdetés

Januárban például rabok egy csoportja szökött meg a Talibán börtönéből, akik között magas rangú Iszlám Állam vezetők is voltak. A szökésüket Észak-Nyugat Afganisztánban az amerikaiak segítették.

A korábbi iráni védelmi miniszter Ahmad Vahidi tábornok már 2018 elején figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok az Iszlám Állam nevű terrorista szervezetet használja fel arra, hogy fokozza a feszültséget a régióban. A tábornok arra is figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam amerikai segítséggel meg fogja vetni a lábát Afganisztánban is.

Az iráni védelmi minisztérium szerint az Egyesült Államok és más nyugati országok támogatják az Iszlám Államot és próbálják megakadályozni azt, hogy a terror szervezet végső vereséget szenvedjen Szíriában és Irakban.

Amióta azonban a terroristák jelentős vereségeket szenvedtek el, az amerikaiak megpróbálják őket áttelepíteni Közép-Ázsiába és Afganisztánba.

Orientalista.hu – Al-Isfahani 


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »