A tálibok is üzentek Donald Trumpnak

Az afganisztáni radikális iszlamista tálibok szerdán felszólították Donald Trump megválasztott amerikai elnököt, hogy vonja ki az amerikai csapatokat a közép-ázsiai országból.

Üzenjük: az amerikaiak folytassanak olyan politikát, hogy ne vegyék el más országok függetlenségét és szuverenitását. A legfontosabb pedig, hogy ki kell vonniuk csapataikat Afganisztánból

– derült ki a kabuli kormány hatalma ellen harcoló tálibok Trump váratlan megválasztására reagáló nyilatkozatából.

Ugyanakkor a nap folyamán Asraf Gáni afgán elnök gratulált Trumpnak az elnökválasztáson aratott győzelméhez, és reményét fejezte ki, hogy elnöksége alatt tovább javulnak a két ország kapcsolatai – jelentette a Khaama Press afganisztáni hírügynökség. Az afgán elnöki hivatal szerint az Egyesült Államok Kabul egyik kulcsfontosságú stratégiai partnerének számít a terrorizmus elleni küzdelemben és az ország fejlesztésében.

Washington 2002 óta több mint 60 milliárd dollárt (16 ezer milliárd forintot) költött afgán katonák kiképzésére és felszerelésére. Ennek ellenére a közép-ázsiai országban még mindig nagyon rossz a biztonsági helyzet, és a szélsőséges iszlamista tálibok több területet ellenőriznek Afganisztánban, mint bármikor korábban az Egyesült Államok 2001-es inváziója óta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »