A tajvani elnök elismerte, hogy állomásoznak amerikai katonák a szigeten

A tajvani elnök a CNN hírtelevíziónak adott csütörtöki interjújában elismerte, hogy állomásoznak a szigeten amerikai katonák, akiknek feladatai közé tartozik tajvani katonák kiképzése.

"Védelmi képességünk növelése érdekében széleskörűen együttműködünk az Egyesült Államokkal" – jelentette ki az interjúban Caj Jing-ven, aki mindazonáltal nem árulta el, hány amerikai katona állomásozik Tajvanon, csupán annyit mondott: "kevesebb, mint gondolják az emberek".

Az elnök emellett ismét hitet tett a tajvani demokrácia és szabadság védelme mellett, és hazáját független országnak nevezte. Hangsúlyozta: biztos abban, hogy az Egyesült Államok Tajvan védelmére kelne, ha Kína megtámadná.

Csju Kuo-cseng tajvani védelmi miniszter a bejelentéssel kapcsolatban csupán annyit mondott, a tajvani-amerikai együttműködés régi és intenzív.

A tárcavezető hangsúlyozta továbbá, hogy Tajvannak kötelessége megvédenie magát, és nem lehet teljes mértékben mások segítségére utalva.

Jóllehet a tajvani sajtót és egyebek között a Reuters hírügynökség is korábban már hírt adott arról, hogy a szigeten amerikai katonák állomásoznak, elemzők attól tartanak, hogy ennek hivatalos megerősítése Tajpej részéről tovább mélyíti a Tajvan és Kína között lévő ellentéteket.

Az elmúlt időszakban Kína fokozta katonai tevékenységét a térségben. Kínai harci repülőgépek többször is megsértették a tajvani légteret, a nemzetközi sajtóban megjelent összesítés szerint október elseje óta több mint 150 kínai repülőgép repült be a légtérbe. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként már korábban is tartott hadgyakorlatokat a sziget körül, illetve soha nem zárta ki az erővel való egyesítés lehetőségét.

Hírdetés

Az Egyesült Államok ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem tart fenn Tajvannal, de a sziget legnagyobb fegyverszállítója, és rendszeresen küld hadihajókat a Tajvani-szorosba a szabad hajózás elve érvényesítésének demonstrálására.

Az amerikai katonák esetleges tajvani jelenlétével kapcsolatban a kínai külügyminisztérium októberben már jelezte: Peking elvárja, hogy az Egyesült Államok szakítson meg minden katonai együttműködést Tajvannal, és állítsa le a fegyvereladásokat is.

Frissítés: Peking határozottan elítéli a tajvani-amerikai katonai kapcsolattartást

Kína határozottan elítéli a hivatalos, illetve a katonai kapcsolattartás minden formáját az Egyesült Államok és Tajvan között – szögezte le Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő csütörtökön, miután a tajvani elnök elismerte, hogy amerikai katonák állomásoznak a szigeten.

Vang felszólította Washingtont, hogy tartsa magát az "egy Kína" elvhez, amelyet Peking a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételének tekint, és ne avatkozzon bele Kína belügyeibe.

A szóvivő azt mondta: az amerikai haditengerészet hajói számos alkalommal "fitogtatták erejüket" a Tajvani-szorosban az elmúlt időszakban, rossz üzeneteket küldve ezzel a sziget függetlenségét hirdető erőknek, és veszélyeztetve a régió békéjét és stabilitását.

Aláhúzta: "Tajvan újraegyesülése a szárazföldi Kínával egybeesik a történelem haladási irányával", míg "Tajvan függetlensége zsákutca".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »