A tajpeji külügyminiszter szerint Kína a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal

A tajpeji külügyminiszter szerint Kína a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal

Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.

Joseph Wu sajtótájékoztatóján elmondta: Tajvant nem lehet megfélemlíteni. A tárcavezető nemzetközi támogatást kért a Tajvani-szoros békéjének és biztonságának megőrzése érdekében, és a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezte a sziget körüli műveleteket.

Kína az elmúlt napokban többször átlépte a szoros középvonalát, amely eddig de facto határként működött a felek között. A vonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt, és Peking hivatalosan sohasem ismerte el.

Wu azt állította:

Hírdetés

Kína ürügyet keresett, hogy hadgyakorlatozhasson, és ez most éppen Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása volt. Szerinte Kína másképpen nem lett volna képes rá, hogy ilyen rövid idő alatt előkészítse a drónokat, a kibertámadásokat és a dezinformációs kampányt.

Peking múlt csütörtökön, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül. A manőverek eredetileg vasárnapig tartottak volna, de a kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn közölte, hogy folytatják a hadgyakorlatokat a tengeri hadviselésre és a tengeralattjáró-elhárításra koncentrálva. Kedden újra meghosszabbították a műveleteket, és a blokád, valamint az utánpótlási vonalak fenntartása került azok középpontjába.

Eközben Tajvan hadgyakorlatba kezdett a sziget déli részén kedden, és tüzérségi gyakorlatokat hajtott végre éleslőszerrel. Tajpej július végén jelentette be a műveleteket.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn elmondta: aggódik Kína tevékenysége miatt, de nem gondolja, hogy Peking továbbmenne. Egy magas rangú washingtoni védelmi tisztségviselő szerint a következő két évben nem kell azzal számolni, hogy Kína megpróbálná megszállni Tajvant.

Kína korábban leszögezte: kész erővel megszerezni a szigetet, amelyet saját részének tekint.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »