A tagállamok apraja-nagyja ellen kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság – Magyarország ellen is

Csaknem 20 európai uniós tagállam, köztük Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást szerdán az Európai Bizottság, mert nem értesítették időben a brüsszeli testületet arról, hogyan ültették át saját jogrendjükbe a menekültügyi eljárásról szóló irányelvet és a befogadóközpontok minimális körülményeit meghatározó jogszabályt.

Brüsszel tájékoztatása szerint a bizottság úgynevezett adminisztratív levelet is küldött Ciprusnak, Németországnak, Görögországnak, Magyarországnak és Olaszországnak augusztus végén. Ez egyelőre nem jelenti kötelezettségszegési eljárás megindítását, viszont jelzi, Brüsszel tájékoztatást vár arról, hogy az öt említett ország hogyan alkalmazza a közös ujjlenyomat-nyilvántartó rendszert szabályozó, úgynevezett EURODAC-irányelvet.

A menekültügyi eljárást szabályozó irányelv esetében Magyarország mellett Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Németország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Litvánia, Luxemburg, Lettország, Málta, Lengyelország, Románia, Svédország és Szlovénia ellen indult eljárás.

A befogadóközpontok körülményeit meghatározó jogszabály esetében ugyanezen tagállamok mellett Ausztria ellen is elindult az eljárás.

Bulgária és Spanyolország úgynevezett indoklással ellátott véleményt kapott, amellyel újabb szakaszba lépett az ellenük korábban indított uniós eljárás. Szófia és Madrid annak az uniós irányelvnek az átültetésével adós, amely az unión kívüli tagállamok polgárainak, hontalan személyeknek és nemzetközi védelemre jogosultaknak a besorolását szabályozza és hangolja össze. Ez határozza meg azt is, hogy milyen letelepedési, utazási, munkavállalási jogaik vannak az elismert menekülteknek, hogyan férhetnek hozzá a tagországok oktatási, szociális és egészségügyi ellátórendszereihez. Az irányelvet 2013 decemberéig kellett volna legkésőbb átültetni a nemzeti jogrendbe, de ezt sem Madrid, sem Szófia nem tette meg.

Eljárás indult Görögország ellen is, miután a bizottság szerint súlyos hiányosságok vannak az ottani menekültügyi rendszerben, sem a befogadási körülményekre, sem a menekültügyi eljárásra vonatkozó uniós jogszabályt nem alkalmazza megfelelően.

Hírdetés

Görögország Brüsszel szerint különösen a befogadási körülmények terén küzd kihívásokkal, ami miatt már 2009-ben kötelezettségszegési eljárás indult ellene. Athén válaszul menekültügyi rendszerének átfogó reformjára tett ígéretet, és cselekvési terv, majd idén "útiterv" is készült.

"Bár történt előrelépés, továbbra is strukturális és tartós hiány tapasztalható a befogadókapacitás terén, függetlenül a közelmúltban tapasztalt jelentős és váratlan beáramlásoktól" – állapítja meg a testület, hozzátéve, hogy: "következésképpen a bizottságnak továbbra is súlyos aggályai vannak a kísérő nélküli menedékkérő gyermekek helyzetével és azzal kapcsolatban, hogy menedékkérőket Görögország megfelelő körülmények között képes-e fogadni".

Az uniós tagországok belügyminiszterei által kedden elfogadott menekültelosztási rendszerrel kapcsolatban korábban Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos arra emlékeztetett, hogy az is egy uniós jogszabály, s mint ilyen, végrehajtása kötelező a tagállamok számára. Miután a tót kormányfő kijelentette, hogy kvótákat tartalmazó döntést országa nem hajt végre, míg ő a miniszterelnök, Frans Timmermans, a bizottság alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió szabályokon alapuló közösség, a szabály pedig az, hogy a döntés független attól, hogy korábban kinek mi volt az álláspontja a kérdésben.

"A döntés jogszerű és érvényes, valamint minden tagállamra nézve kötelező érvényű" – emelte ki a holland politikus.

Timmermans a csütörtöki kötelezettségszegési döntésekkel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a közös menekültügyi rendszer csak akkor működőképes, ha mindenki betartja a szabályokat, a bizottság pedig azt igyekszik kikényszeríteni, hogy a tagállamok végrehajtsák azokat a döntéseket, amelyeket korábban maguk is elfogadtak, s amelyek gyors és teljes alkalmazása mellett kötelezték el magukat.

Dimitrisz Avramopulosz azt is bejelentette, hogy a bizottság még az idén javaslatot fog kidolgozni az uniós határőrizeti ügynökség szabályainak módosítására, hogy a Frontex teljes értékű határ-és parti őrség lehessen. A görög biztos arról is beszélt, hogy nem tudja, ki találta ki pontosan a hot spot kifejezést, de ezek a migrációs támogató csoportok még ezen a héten megkezdik működésüket a két frontállamban, Olaszországban és Görögországban. Azt már korábban is világossá tették a tagállamok, hogy a menekültek elosztása csak a hot spotok segítségével lehetséges, vagyis csak olyanokat lehet áttelepíteni más tagállamokba, akik valóban menekültek, nem gazdasági migránsok.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »