A táblagép is a PC sorsára jut

A táblagép is a PC sorsára jut

Miközben a legfrissebb adatok szerint a személyi számítógépek világpiacán idén több mint 8 százalékos visszaesés várható, a sokáig PC-gyilkosnak titulált táblagépek sincsenek jó formában. Az IDC előrejelzése szerint a tabletek idén hasonló recesszióra számíthatnak. Ám utóbbi szegmens visszaesése még durvább lenne, ha az amerikai piackutató cég nem venné ide a 2 az 1-ben gépeket.

Idén várhatóan 212 millió táblagép és 2 az 1-ben konstrukciós eszköz találhat gazdára, ami kereken 8 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi adat. Viszont a lecsatlakozható képernyővel rendelkező hibridek szegmense ezen belül szárnyal, csak éppen egyelőre nem jelentős a részesedése ebből a közös piacból. A 2 az 1-ben termékcsaládból 14,6 millió darab fogyhat, és ez 86,5 százalékos bővülést jelez. Ebből az is következik, hogy az egyelőre domináns hagyományos tabletek ennél is rosszabban teljesítettek. Ha csak ezt a kategóriát nézzük, a visszaesés kétszemjegyű lehet idén. A táblagépek válságát jól mutatja, hogy az egyébként minden más területen kirobbanó formában lévő Apple-nél is ez az egyetlen termék került a rossz tanulók padjába.

És sok jóra az elkövetkező években sem számíthatnak a gyártók. Az IDC 2019-ig előretekintő becslése szerint az elkövetkező években átlagosan alig 0,7 százalékkal nőhet a piac, ám azon belül ismét nem a tabletek nyomják majd feljebb a forgalmat. Sőt négy év múlva kevesebb (kábé 185 millió) táblagépet adhatnak el, mint az amúgy nem túl fényes idei esztendőben. A viszonylag friss 2 az 1-ben formátum erősödését jól mutatja, hogy míg 2015-ben várhatóan 7 százalék alatt marad a jelenlétük, 2019-re ez felkúszhat 22,6 százalékra. Azaz négy év múlva minden három eladott tabletre jut majd egy szétszedhető hibrid számítógép.

Hírdetés

A fenti folyamatoknak köszönhetően az eszközökön használt operációs rendszerek versenyében is új folyamatok indulnak meg. A 2 az 1 kategóriában amúgy is erős Microsoft a Windows 10 megérkezésével további jó pozíciókat építhet ki, annak ellenére, hogy most már egyre nagyobb számban érkeznek androidos változatok is. A redmondiak így a mostani bő nyolc százalékos jelenlétüket közel megduplázhatják az előttünk álló valamivel több mint négy év alatt.

(bitport.hu)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »