A T–72-esek és a Strykerök együtt támadták az ellenséget

Gripen vadászgépek és A–10-es csatarepülők vettek részt a Bátor harcos 2015 NATO-hadgyakorlaton. A Veszprém melletti lőtéren a magyar és az amerikai katonák azt gyakorolták, hogyan tudnak éles helyzetben, harc közben együttműködni.

Robbanásoktól volt hangos a honvédség bakonyi lőtere. A földön több mint kétszáz különféle jármű, egyebek között magyar T–72-es tankok és amerikai Stryker harcjárművek egymást segítve támadták a feltételezett ellenség állásait. Felettük a légteret az amerikai légierő A–10 típusú csatarepülői és magyar Gripenek biztosították.

Hírdetés

A sérültek ellátását és szállítását is közösen végezték.

A szimulált harci cselekményekben 400 magyar és 500 amerikai katona, a vezetési feladatokban pedig további öt nemzet törzstisztjei vettek részt. A hadgyakorlat legfontosabb célja az volt, hogy magyar parancsnokság mellett dolgozzanak együtt a katonák.

A magyar honvédelmi miniszter sikeresnek tartja a hadgyakorlatot. „Magyarország mindig megbízható szövetséges volt, és a NATO teljes jogú tagjaként a megbízhatóságáról is tanúbizonyságot tesz ilyenkor, hiszen magas színvonalon, példás együttműködéssel végezték el ezt a hadgyakorlatot” – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter.

A NATO erős szövetség, amelynek azonban nem csak akkor kell megfelelni amikor szükség van rá – hangsúlyozta Colleen Bell. Az amerikai nagykövet kiemelte: a szövetségesek hadseregei mát több mint tizenöt éve gyakorolnak és harcolnak együtt, a mostani hathetes gyakorlat is remekül példázza a jó együttműködést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »