A szúró mellkasi fájdalom okai

Hirtelen jelentkező, intenzív szúró mellkasi fájdalom mögött súlyos betegségek húzódhatnak. Mire gyanakodhatunk súlyos mellkasi fájdalom esetén, és mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni?

A mellkasban jelentkező fájdalom az egyik legijesztőbb tünetek egyike, hiszen sokan azonnal szívinfarktusra gyanakodnak miatta. Felmérések szerint azonban az esetek mintegy 25-30 százalékában nem kardiológiai problémák okozzák az itt jelentkező panaszokat. Mellkasunkban, a bordák ölelése alatt több fontos szervünk helyet foglal, például a tüdő, a nyelőcső vagy a légcső, melyek gyulladása vagy sérülése is ezen a testtájon okoz tüneteket. Még az is előfordulhat, hogy más szervünkből sugárzik át a mellkas irányában a fájdalom – írja a Házipatika.com. 

Hírdetés

Valamilyen baleset vagy sportolás következtében megrepedhet vagy el is törhet valamelyik borda. Ez szintén intenzív fájdalommal jár, ami néhány napon belül még fokozódik is. Hogyha a szúró, fájdalmas érzés ülő pozícióban jelentkezik, az is előfordulhat, hogy a helytelen testtartás a felelős érte. A hátizom merevsége a mellkas irányába sugárzó fájdalmat generál, amit nyújtással, illetve masszázzsal lehet kezelni, ha magától csak nehezen enyhül.

Jellemzően két betegség okozhat szúró érzést a mellkasban: a légmell, illetve az embólia. Légmell akkor alakul ki, ha a mellhártya két rétege közé levegő szorul. Leggyakrabban kamaszoknál és sovány, fiatal férfiaknál szokott jelentkezni, de intenzív köhögés, vagy valamilyen mellkasi sérülés miatt bárkinél kialakulhat. A drámai tünetekkel jelentkező feszülő légmell esetén a gyors beavatkozás életmentő lehet. Embólia során vérrög képződik, amely a vérárammal sodródik tovább, és fennakadhat a tüdő ereiben. Ha nagy eret zár el, akkor életveszélyes keringészavar lép fel, ami azonnali beavatkozást igényel.

Hogy pontosan milyen betegség áll a mellkasi fájdalom mögött, azt csak orvos tudja megállapítani. Amennyiben a fájdalom erősödik, kisugárzik a váll és a végtagok irányába, illetve izzadás és légszomj kíséri, mindenképp forduljunk vele orvoshoz.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »