A szubszaharai térségben élők több mint fele hordoz valamilyen súlyos fertőző betegséget

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a szubszaharai térségben élők több mint fele hordoz valamilyen súlyos fertőző betegséget – erről írt a PestiSrácok. A legtöbben HIV-fertőzöttek, de hasonlóan gyakori a tuberkulózis, a kanyaró és a malária is. Az M1-nek nyilatkozó infektológus szerint a bevándorlók hozhatnak olyan betegségeket, amelyek Európában már eltűntek.

Szájmaszkban és védőruhában vizsgálták meg a TBC-gyanús betegeket az olasz Diciotti hajón. A TBC az egyik leggyakoribb fertőzés Afrikában. A cseppfertőzéssel terjedő betegség sokáig tünetmentes is lehet. Előrehaladott állapotban viszont akár a gyomor- és bélrendszert, a csontokat, a bőrt és a központi idegrendszert is megtámadhatja.

Hasonló esetek az elmúlt években többször is előfordultak a bevándorlók között. A szűrővizsgálatok során az orvosok a magyar-szerb gúnyhatárnál is találtak a TBC-n kívül szifiliszes, hepatitis B-, C-, és HIV-fertőzött, valamint hastífuszos migránsokat. Sőt, az is előfordult, hogy maláriát azonosítottak egy bevándorlónál.

2015-ben például több tucat migránst kellett kórházba szállítani Szegeden fertőzés gyanúja miatt. Szintén három éve az ÁNTSZ munkatársainak kellett fertőtleníteni a Nyugati pályaudvar környékét, amikor az ott táborozó bevándorlók között lázzal és hasmenéssel járó megbetegedéseket diagnosztizáltak.

Szerbiában és Délvidéken még most is több száz bevándorló várakozik nomád körülmények között, ahol könnyen továbbterjedhetnek a fertőzések. A legtöbb migránst rühesség, vagy tetvesség miatt szűrik ki. Ennek az az oka, hogy sokszor napokig vagy hetekig sem tisztálkodnak.

Hírdetés

Egy, a Pesti Srácok által közölt WHO-kutatás szerint a szubszaharai térségben élők több mint fele hordoz valamilyen súlyos fertőző betegséget. Az egészségügyi világszervezet 2017-es adatai alapján a legtöbben HIV-fertőzöttek, de hasonlóan gyakori a tuberkulózis, a kanyaró és a malária is. Az egyre inkább kibocsátó országokká váló Szomáliában, Kongóban és Algériában pedig például a kolera és pestis különböző válfajai is felütötték a fejüket.

„A bevándorlók hozhatnak olyan betegségeket, amelyek Európában már eltűntek” – fogalmazott Szlávik János. Az M1-nek nyilatkozó infektológus szerint a bevándorlók számos olyan, akár trópusi kórt is hordozhatnak, amelyekkel szemben az európai emberek szervezete védtelen. Szlávik János kiemelte: a migránsok főként olyan betegségeket hozhatnak be a kontinensre, amelyeknek hosszú a lappangási ideje, vagy krónikus lefolyásúak.

„A migránsok között olyan betegségekkel találkozunk, amelyek évtizedekig zajlanak. Ilyen a HIV-fertőzés, azokban az országokban, ahol magas a HIV-fertőzöttek száma, logikus, hogy a migránsok között is nagyobb számban találunk fertőzötteket. De hasonló megbetegedés még a Hepatitis B vagy a Hepatitis C, ami sokkal gyakoribb, mint az Európai régióban” – fejtette ki Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A bevándorlók körében Európában évente több ezer szűrővizsgálatot rendelnek el a hatóságok, ezeknek azonban csak kevesebb mint a tizedét tudják elvégezni. Az érkezők ugyanis vagy nem járulnak hozzá az ellenőrzéshez, vagy még a vizsgálatok előtt elhagyják a tranzitzónákat.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »