A Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók céljai és elvárásai

A Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók céljai és elvárásai

Pozsonyban sajtótájékoztató keretében ismertették a Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók céljait, illetve az új szlovák kormánnyal szembeni elvárásait. A sajtót a Szövetséget létrehozó három párt elnökei: Forró Krisztián (MKP), Mózes Szabolcs (Összefogás) és Sólymos László (Híd) közösen tájékoztatták.

A Szövetség új programot vár az Eduard Heger miniszterelnök vezette kormánytól. Ez amiatt is szükséges, mivel a tavaly elfogadott dokumentum még nem számolhatott a koronavírus-járvány elhúzódásával.

Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártjának elnöke szerint valószínű, hogy az új kabinet az előző kormányprogram irányelveit követi.

Bíznak abban, hogy az állampolgárokkal folyó kommunikáció kedvezően változik.

Ezek között szerepel az állampolgársági törvény olyan módosítása is, ami megfelel a Szlovákiában élő magyar közösségnek.

Hírdetés

Az MKP elnöke emlékeztetett arra is, hogy Igor Matovič leköszönt kormányfő ígéretet tett rá, hogy a Csemadok állami támogatásban részesül. A Szövetség bízik ennek megvalósulásában, hogy Matovič ezt pénzügyminiszterként tovább támogathatja. Ugyancsak fontos az egészségügyi rendszer fejlesztése, és a járványügyi helyzet miatti károk felszámolása, beleértve a vállalkozások támogatását is.

Sólymos László, a Most-Híd elnöke a Kisebbségi Kulturális Alap megtartásának, valamint a gazdaságilag lemaradt dél-szlovákiai régiók megerősítésének fontosságát hangsúlyozta.

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke a közlekedés megoldatlan problémáira mutatott rá, köztük a Komárom–Pozsony vonal felújításának szükségességére is. Ugyancsak szólt a közmédia nemzetiségeket hátrányosan érintő helyzetéről, miszerint a törvénnyel ellentétben a közszolgálati televízióban máig sincs biztosítva a kisebbségek számára az arányos műsoridő.

A Szövetség arra törekszik, hogy a magyar nyelv az általunk lakott régiókban hivatalos nyelv legyen.

(O.N./Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »