A szórvány napja Vukováron

A szórvány napja Vukováron

A magyar Országgyűlés 2015-ben november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává nyilvánította. Ezt a napot Vukováron is megünnepelték, ahol Bódi Viktória, a Petőfi-program ösztöndíjasa előadását hallgathatták meg a Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai.

A szórványban élő magyar kisebbség a többségi nemzethez képest hátrányos nyelvi, oktatási helyzetben van, ki van téve az asszimilációnak és az elvándorlásnak. A népességfogyás legnagyobb arányban a szórványban mutatkozik meg, ezért a szórványközösségek számára rendkívül fontos a hagyományápolás, a kultúra átadása és az utánpótlás-nevelés. A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a szórványmagyar közösségek megerősítésére, támogatására. Kifejezetten a szórványközösségek támogatására hozta létre 2015-ben a Petőfi Sándor-programot, amelynek során népművelői vénával rendelkező ösztöndíjasokat küldenek a szórványban működő magyar szervezetekhez.

Hírdetés

Több éve tevékenykedik Petőfi-programos a Vukovári Magyarok Egyesületénél is, aki a programjaik megszervezésében is nagy szerepet vállal. A múlt héten a magyar szórvány napja alkalmából is tartottak összejövetelt. Bódi Viktória Petőfi-ösztöndíjas tartott előadást a Kárpát-medence szórványközösségeiről, valamint Bethlen Gábor életéről és munkásságáról. Majd elszavalták Kányádi Sándor: Vannak vidékek című versciklusának egy részletét, melyet a jelenleg tevékenykedő 21 Petőfi-ösztöndíjas közösen dolgozott fel, és egy kisfilm is készül belőle.

Forrás: Kepesujsag.com

The post A szórvány napja Vukováron appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »