"A szörny leginkább Donald Trumpban ölt testet"

„Ezeket az erőket összekapcsolja, hogy alapvetően elvetik azokat a lényegi elemeket, amelyek a 18. században a nyugat alapjául álltak össze. Nem csak a menekültek ellen vannak, elutasítják a szólás és a művészet szabadságát, a kapitalizmust, az egyenjogúságot, rendi társadalmat akarnak, a nép és faj archaikus, elvakult elmélete alapján.”

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A lap kommentárja arra figyelmeztet, hogy veszélybe került a demokrácia, éspedig nem a háború és a terror elől menekülő ezrek miatt, hanem mert a politikai nyilatkozatokban a félelem váltja fel a józan észt, egyesek a rémületből csinálnak politikát. A szörny leginkább Donald Trumpban ölt testet: az ingatlankereskedő minden szavával az uszításnak, a rasszizmusnak, a pogromnak nyit teret. De felmondja a demokrácia alapjául szolgáló ésszerűség ígéretét minden olyan politikus, aki anélkül vitázik a menekültek sorsáról, hogy efogadná az egyenlőség elvét. Vagy ahogy az Economist legújabb címlapja mutatja, vannak kis-Trumpok, akik meghatározzák Európa politikai légkörét, és ez főleg Magyarországra és Lengyelországra igaz, ahol nyíltan a fasizmuson dolgoznak. Névleg jobboldali-populista pártokról van szó, ám itt az ellenfelvilágosodás jelenik meg, parlamentáris formában.

Hírdetés

Ezeket az erőket összekapcsolja, hogy alapvetően elvetik azokat a lényegi elemeket, amelyek a 18. században a nyugat alapjául álltak össze. Nem csak a menekültek ellen vannak, elutasítják a szólás és a művészet szabadságát, a kapitalizmust, az egyenjogúságot, rendi társadalmat akarnak, a nép és faj archaikus, elvakult elmélete alapján. Majd kiderül, nem lesz-e belőle idővel az irracionalitás ellenforradalma, aminek következményekét az emberek levetik a civilizáció fűzőjét és újra állatokká válnak. Az elemzés megjegyzi, hogy muszáj ilyen keményen fogalmazni, mert folyamatosan zajlik a szerecsenmosdatás, a bagatellizálás. A józan ész ellenfeleinek agressziója leginkább a menekültkérdésben jelentkezik. A racionalitás a befogadás mellett szól, és nem is tehet mást, hiszen a felvilágosodás óta hirdeti az egyenlőséget, szabadságjot, az emberi jogokat. De az ésszerűség arra is tanít, hogy az emberi faj elbukhat az önzésen, mindenkinek érdeke, hogy jót tegyen a másikkal. Itt az idő dönteni, hogy ki melyik oldalon áll. A demokrácia a józan észből született kormányzati forma. Ha megszűnik a józan ész, vége a demokráciának is.

Spiegel

Na, egy kis européer gyűlöletbeszéd!


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »