A szomszédos országok turizmusára is csapást mér az ukrajnai háború

A szomszédos országok turizmusára is csapást mér az ukrajnai háború

A koronavírus-világjárvány csaknem romba döntötte a turisztikai ágazatot. Mielőtt még megkezdhette volna a kilábalást, az ukrajnai háború vitt be neki egy gyomrost. A térségbe 40 százalékkal kevesebb turista érkezik. Vajon kibírja-e ezt az iparág?

A koronavírus-világjárvány miatt világszerte életbe léptetett korlátozásokat nagyon sok iparág megszenvedte. A nagy vesztesek sorába tartozik a gasztronómia és az idegenforgalom is. Értelemszerűen, ha nem lehet utazni, hoppon maradnak az utazási irodák, mindennemű közlekedési szolgáltató, a riksástól a légitársasággal bezárólag, a szállodák konganak az ürességtől, az éttermekben pedig nincs kinek főzni.

A szektort a fent említett tényezők együttállása, és a hozzá társuló bizonytalanság miatt sokan – önként vagy kényszerből – ott hagyták, a korlátozások elmúltával pedig nem sikerült mindenkit visszacsábítani. Az iparág kis lépésekkel próbált visszatérni a járvány előtti szintre. A február 24. óta Ukrajnában dúló háború azonban újra megleckézteti a turisztikai szolgáltatókat. Vagy ez már a kegyelemdöfés?

Menni vagy nem menni?

A jelenséggel a CNN globális hírtelevízió is foglalkozott.  A nekik nyilatkozó Julie törzsutaskártyával rendelkezik, és 2022 júniusára egy varsói látogatás volt lefoglalva számára. Az édesanyja és a barátai arra  figyelmeztették: Varsó nagyon közel van Ukrajnához, így érdemes lenne elhalasztani az utazást. Ő azonban hajthatatlan maradt.

A Tátra lengyel oldalán már márciusban, a tavaszi szünetek szezonjában is visszaestek a foglalások. Karol Wagner, a helyi gazdasági kamara képviselője a PAP hírügynökségnek akkor azt nyilatkozta: „Az ukrajnai háborúnak biztosan hatása volt a szabadsággal összefüggő döntések meghozatalára.”

Elmaradtak az arab országokból származó turisták, az amerikaiak és a kanadaiak is, csak pár német maradt.  Ekkor azonban a TASR hírügynökség beszámolója szerint a nyári kapacitások 80%-a le volt kötve. A helyzet azonban azóta megváltozott.

A CNN emlékeztet, a Jet2 fapados légitársaság még márciusban felfüggesztette a lengyelországi járatait, melyeket csak szeptemberben indít újra.

Ha ön találkozott már Budapesetn vagy Pozsonyban fényes nappal részegen gajdoló angolt legény-  vagy lánybúcsús „hordákkal”, ők jó eséllyel a Last Night of Freedom utazásszervezőn keresztül jöttek. Az ő lengyelországi utazásaik 60%-kal estek vissza. „Amikor az invázió elkezdődött, az emberek bombákról hallottak a határ közelében, azt hiszem, ez a kép maradt meg bennük” – indokolja a foglalások visszamondását Matt Mavir, a legénybúcsús cég alapítója.

A személyes biztonság felett érzett aggodalmon túl van egy szociális vonatkozása is annak, miért nem akarnak ez emberek a háború peremvidékére menni.

Hírdetés

Azt mondják, nem akarnak elmenni szórakozni valahova, ahol azt látják, sok a menekült. Valaki elvesztette az otthonát, te meg ott sörözöl, ez nem szerencsés párhuzam”

– mondta a CNN-nek a brit Nicola Trup, aki a családját ment meglátogatni Varsóba.

Nem csak a lengyelek problémája

Természetesen a háború nem csak Lengyelország számára gond. A Last Night of Freedom adatai szerint a budapesti foglalások 45%-kal, mígy a lettországiak 39%-kal csökkentek.

A háború következményeit Szlovákia sem teheti az ablakba. Januártól májusig a turisták száma 2019 hasonló időszakához képest 49 százalékkal csökkent. „Nehéz megmondani, hányan álltak el a látogatástól a járványtól való félelem, és hányan az ukrajnai konfliktus miatt” – idéz a CNN egy illetékest, aki szerint az Ukrajnával való közös határ gondolata annak ellenére riasztja el a turistákat, hogy Pozsony Bécstől mindössze egy órányira, míg Kijevtől 16 órányi távolságra fekszik.

A problémát az egész régió érzékeli, azok az államok is, melyek egyébként nem határosak Oroszországgal. Észtországban például a fővárosba, Tallinba látogató 350 sétahajójárat felét törölték, s az ok: nem tudnak a balti körutazás legfőbb turisztikai attrakciójának számító Szentpéterváron kikötni…

Surranóágon érkezik…

A CNN felhívja a figyelmet, nemcsak vesztesei, nyertesei is vannak a kialakult helyzetnek. Érdekes módon az Ukrajnával határos Moldovába az első negyedévben több külföldi látogató érkezett, mint a járvány előtti időszakban. Nem kell persze tömegekre gondolni, 2019 első negyedévében 31 ezren látogattak a Románia és Ukrajna közé zárt országba, 2022 hasonló időszakában pedig 36 100-an.

Helyi források szerint a 2019-es szint 88%-át sikerült már elérni, növekedett az angol és amerikai beutazók száma is.

Érdekes adalék, hogy míg Lengyelországban idén február és május között 25%-kal esett vissza a turizmus, az amerikai látogatók száma 20%-kal nőtt…

Szlovákia még nincs a járvány előtti szinten

Július közepén hozta nyilvánosságra a Statisztikai Hivatal a májusi turisztikai mutatókat. Eszerint a belföldi turizmus terén 20% körüli a visszaesés,  2019 májusához képest, de a külföldiek csaknem akarnak jönni.

A járvány előtti számokat leginkább Besztercebánya megye tudta megközelíteni, amely 2019 májusa látogatottságának 79%-át tudta produkálni idén, a többi megye ennél rosszabbul teljesített.

Az elszállásolt vendégek több mint kétharmada, 270 ezer vendég hazai volt, ami már megközelíti a 2017-es és 18-as értékeket.

Májusban 125 ezer külföldi turistát szállásoltak el. Ezen a számon az évközi növekedést ragyogóan lehetne prezentálni, 2021 májusában  a lockdown miatt ugyanis…, emlékszünk még… E csalóka adaton hát ne is legeltessük a szemünket. A járvány előtti időszakban idelátogató turisták 56%-a jött csak Szlovákiába májusban. Az országos összképet tovább torzítja, hogy közülük 57 ezren Pozsony megyébe jöttek, a maradék 7 kerület csak a turisták alig több, mint felén osztozott.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »