A szolgálat önkéntes szeretet – Átadták a Szuverén Máltai Lovagrend kitüntetéseit

A szolgálat önkéntes szeretet – Átadták a Szuverén Máltai Lovagrend kitüntetéseit

Átadták a Szuverén Máltai Lovagrend magas rangú kitüntetését, a Pro Merito Melintensi érdemrendet, valamint a rend által alapított, az ukrán válsághelyzetben való helytállást elismerő érdem jelvényt december 13-án a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri országos központjában.

Az Ukrán Segélyakció Érdeméremmel világszerte azon munkatársak és önkéntesek szolgálatát ismeri el a lovagrend, akik az ukrajnai háborús helyzetben és a menekülteket segítő szolgálatban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Az ünnepségen az országos központban és a Közép-Magyarországi Régióban dolgozó munkatársaknak a Szuverén Máltai Lovagrend kormányát képviselve Szabadhegÿ Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke, valamint Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat alapító elnöke adta át a kitüntetéseket.

A Magyar Máltai Lovagok Szövetségének ajánlásával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat százötven munkatársa és önkéntese részesül a Szuverén Máltai Lovagrend által alapított Ukrán Segélyakció Érdemérem kitüntetésben. December 13-án az országos központ és a Közép-Magyarországi Régió mintegy hetven munkatársa és önkéntese kapta meg a kitüntetést. Az érdemérmet országszerte személyesen a regionális vezetők adják át a következő hetekben.

A Szuverén Máltai Lovagrend a jelentősebb humanitárius katasztrófákhoz, vészhelyzetekhez kapcsolódóan érdemérmet alapíthat, az adott válságban nyújtott kiemelkedő helytállás elismerésére. Ezt megelőzően csupán négy érdemérmet alapított a rend, 1912-ben az olasz–török háború kapcsán, az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharcot követően, 2015-ben, a nemzetközi migrációs krízishez kapcsolódó ,,Refugee Aid Medal”, vagyis Menekültek Megsegítéséért Érdemérmét, és legutóbb a Koronavírus Elleni Védekezésért Érdemérem kitüntetést. Ebben a sorban foglal helyet az Ukrán Segélyakció Érdemérem, a „Medal for Ukraina Campaign”. A kitüntetést a Szuverén Máltai Lovagrend nemzeti szövetségének felterjesztésére munkatársak, önkéntesek kaphatják munkájuk látható elismeréseként.

Az 1920-ban létrehozott Pro Merito Melitensi kitüntetést olyan személyeknek ítélik oda, akik a rend működése szempontjából elismerésre méltó munkát végeztek, népszerűsítették a keresztény értékeket. A kitüntetés állami rangú elismerés, a Magyar Érdemrendnek megfelelő díj, melynek több fokozata létezik.

Szabadhegÿ Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke megnyitó beszédében elmondta, a rohanó világban időt kell szakítani a teljesítmény elismerésére és a sikerek megünneplésére. „A Pro Merito Melitensi Érdemrenddel azokat ünnepeljük, akik már nagyon sok éve segítenek abban, hogy meg tudjuk valósítani a Máltai hivatást itt Magyarországon. Ez nem azt jelenti, hogy vége ennek a közös útnak, hanem inkább bíztatás arra, hogy folytassák a Máltai hivatást. Másrészről ma elismerjük azokat a kollégákat, önkénteseket, akik majdnem egy éve segítenek azokon a szerencsétlen embereken, akiket az ukrán háború leginkább sújtott. Itt sajnos nem látjuk még az út végét, még sok feladatunk lesz. Nagy megtiszteltetés ezeket az elismeréseket ma átadni a Lovagrend Kormányának nevében. Mindenkinek nagyon sok erőt és egészséget kívánok, hogy folytatni tudják ezt a munkát.”

Hírdetés

Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök kiemelte: a szolgálatot csendben, alázattal végzik, nem kell hozzá közönség, sem taps, sem himnusz.

Ti, akik itt ültök ma, mindnyájan kérés nélkül, felszólítás nélkül olyan teljesítményt nyújtottatok a rászoruló emberekért, ami valóban kimeríti a szolgálat fogalmát. Nem munkát, nem feladatot végeztetek, hanem szolgálatot, emberi szolgálatot.”

Az ünnepségen Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat alapító elnöke kifejtette: a szervezet alakulásakor gyakran mondták a máltaiak jelképéről, a nyolcágú keresztről, hogy a világ négy égtája felé sugárzó szeretet jelképe. A szolgálat pedig nem más, mint az önkéntes szeretet.

Szolgálni lehet az embert akkor is, ha boldog és mindene megvan, és szolgálni lehet az embert olyan helyzetben is, mint amilyen helyzetben vannak azok, akikkel nagyon szomorú és fájdalmas pillanatokban találkozunk. Egymásért vagyunk. Amikor ez betölti az ember gondolatát, amikor ez áthatja az ember törekvéseit, akkor hívő emberek vagyunk. A világnak erre a hitre van szüksége. A máltai szolgálat életépítő, társadalomgyógyító, közösségteremtő szolgálat.”

A díjazottak névsora ITT olvasható. 

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »