A szociális munka napját ünnepelték a Nyíregyházi Egyházmegyében

A szociális munka napját ünnepelték a Nyíregyházi Egyházmegyében

November 12-én, a szociális munka napján a Nyíregyházi Egyházmegye szociális intézményeiben dolgozó munkatársakat ünnepelték Máriapócson.

A szociális szférában munkálkodók szolgálatára Isten áldását kérték a kegytemplomban végzett Paraklisz szertartáson, amelyet Szocska A. Ábel megyéspüspök vezetett.

A főpásztor a szociális szférában dolgozókhoz intézett beszédében az egyik legnagyobb szociális szolgálatot végző ember, Kalkuttai Szent Teréz anya gondolatait idézte fel, aki szerint a keresztény szociális intézményekben – eltérően a világi fenntartásúak gyakorlatától –

„Az igazi szolgálat a Krisztus iránti szeretetből fakad” – mondta Szocska Ábel püspök, s egy tanmese segítségével bizonyította e kijelentését. Majd újra Teréz anyát idézte: „A csend gyümölcse az ima, az ima gyümölcse a hit, a hit gyümölcse a szeretet, a szeretet gyümölcse a szolgálat, a szolgálat gyümölcse a béke.”

A nyíregyházi megyéspüspök megköszönte a szociális intézmények dolgozóinak a segítségre szorulókért végzett szolgálatukat.

A nap folyamán Mosolygó Tibor atya, a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház lelki igazgatója előadását hallgathatták meg a jelenlévők, aki az evangélium Jézus születéséről szóló versei kapcsán halálról, félelemről, kétségről, s az ezeket feloldó hitről, kegyelemről és Gondviselésről beszélt személyes hangon – a karácsony misztériumára is készítve a lelkeket.

Papp Tibor főhelynök, egyházmegyei szociális ügyekért felelős vezető tájékoztatót tartott a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő, az utóbbi években folyamatosan bővülő és fejlődő szociális intézmények helyzetéről, területi eloszlásáról, ellátottainak és munkatársainak létszámáról, valamint a jövőbeli tervekről.

Az egyházmegyében immár 1055 gyerekről (az ő családjaikat is elérve), valamint 1382 felnőtt ellátottról gondoskodik összesen 538 alkalmazott és 248 nevelőszülő, s mindezt legalább tíz településen végzik megyeszerte. Ezzel jelentős szolgáltatóvá, munkáltatóvá válik a Nyíregyházi Egyházmegye megyei szinten is – mutatott rá Papp Tibor.

A szociális munkát végzők számára felidézte azt a történetet, ahogyan az irgalmas szamaritánus segít rászoruló embertársának. Akárcsak neki, nekünk is legyen szemünk meglátni az elesettet, legyen szaktudásunk hozzá, hogy jól segíthessünk, de legyünk nyitottak is, és

Hírdetés

– emelte ki a főhelynök. – Nem téveszthetjük szem elől a célt: terjeszteni a jóhírt, az örömhírt.

Az évről évre az egyházmegye szociális irodája által megrendezett ünnepségen díjakat adnak át azoknak a dolgozóknak, akiket az egyes intézményvezetők egész éves szolgálatuk alapján erre felterjesztenek.

2020-ban nem tudták személyesen átadni az elismeréseket, idén azonban az anyagi díjazással is járó kitüntetéseket személyesen is átvehették azok, akik elfogadták a meghívást az ünnepségre, mely közös ebéddel zárult.

*

Az idei kitüntetettek:

Szent Miklós Integrált Szolgáltató Központ, Kisvárda: Neviczki Istvánné, Tutkovics Tibor, Bodnár Andrea, Farkas László, Márton Józsefné, Szikora Magdolna.

Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény: Mészáros János, Kardos Attila, Lőrincz-Kulcsár Bernadett, Kónyáné Mikita Andrea, Veszprémi Tiborné, Tóth Adrienn, Szentmiklósy Sándor, Giesinger Lőrincné, Berecz Lászlóné, Hollikné Ádámszki Erika, Kovács József Lászlóné.

Szent Miklós Ápoló-Gondozó Otthon, Hodász: Sipos Judit, Székely Zsolt, Kádár Csilla, Farkas Jánosné, Gulyás Jánosné, Oláhné Szabó Ildikó, Balogh Jánosné, Lakatos Ferencné, Csiki Lórántné, Kissné Veress Erika

Nyíregyházi Egyházmegye Tanoda Irányító Szervezete: Szabó Bernát Sándorné.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »