A szlovákiaiak kevesebb mint fele értékeli pozitívan az ország EU-tagságát

A szlovákiaiak kevesebb mint fele értékeli pozitívan az ország EU-tagságát

A szlovákiaiak kevesebb mint fele értékeli pozitívan az ország EU-tagságát Mészáros Richárd2023. 01. 14., szo – 12:49

A szlovákiaiak kevesebb mint fele értékeli pozitívan az ország Európai Unió-tagságát – derül ki az Eurobarométer legfrissebb felméréséből.

„Szlovákia EU-tagságát a polgárok 44 százaléka értékeli pozitívumként, míg 47 százalékuk nem tartja szerencsésnek” – tájékoztatott Ivana Janíková Stavrovská, az Európai Parlament szlovákiai információs irodájának sajtószóvivője. Hozzátette, az uniós átlag szerint 62 százalék tartja jó dolognak a tagságot, tíz százalék pedig rossznak. „Valóban nagy különbséget láthatunk” – fűzte hozzá.

Kifejette, hogy az Európai Unió demokráciájával elégedettek 77 százalék tartja jónak a tagságot. „Csak 23 százaléknyian nem elégedettek a demokráciával” – mondta. 

Hírdetés

Oľga Gyárfášová szociológus szerint az eredmény összefügg azzal, hogy az Európai Unióval szemben megfogalmazott kritika a populista pártok témájává vált. „Nem beszélve a radikális jobboldali pártokról. Tehát az a narratíva, hogy az EU valami rossz, vagy legalábbis nem túl pozitív, bekerült a közbeszédbe” – zárta gondolatait.

Robert Sermek, az Európai Parlament szlovákiai irodájának vezetője rámutatott: hosszú távú tendencia, hogy a szlovákiaiak negatívan ítélik meg az EU-t. „A múltban, évekkel a csatlakozás után a legoptimistább országok közé tartoztunk, az EU pozitív megítélésének 60-65 százaléka között mozgott” – mondta.

Annak ellenére, hogy a szlovákiaiak csaknem fele rossz dolognak tartja az EU-tagságot, Janíková Stavrovská szerint 70 százaléka előnyösnek tartja azt, hogy a tagállamok közé tartozás előnyökkel jár. „Ez a szám az európai átlagot másolja, ami 72 százalék” – tette hozzá. Hozzátette: a szlovákiaiak 43 százaléka szerint az unió új munkalehetőségeket kínál, és 29 százalékuk szerint az Európai Unió létezése hozzájárul a béke fenntartásához és a biztonság erősítéséhez.

„A szlovákiaiak 35 százaléka pozitívan látja az EU-t, szemben az uniós átlag 47 százalékával” – mondta. Szerinte Szlovákia nagy részét (39 százalékát) a tagságot semlegesen értékelő lakosság teszi ki.

Az Európai Parlament számára készült őszi közvélemény-kutatást, az Eurobarométert a Kantar cég végezte el október 12. és november 7. között 27 EU-tagállam 26 431 válaszadójából. A felmérés személyes interjúk formájában történt, Csehországban és Dániában online interjúkkal egészült ki.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »