A szlovákiai magyarok is csatlakoznak a házasság hetéhez

A szlovákiai magyarok is örömmel csatlakoztak február 7. és 14. között a házasság hete rendezvénysorozathoz. A járványhelyzetre való tekintettel sok program a világhálón keresztül zajlik majd, és a házaspárok családjaiban, otthoni körben. Az alábbiakban pozsonyi és kassai magyar kezdeményezéseiről olvashatnak.

A Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség szervezésében házaspárok fényképei jelennek meg a közösség honlapján és Facebook-oldalán. A házasság hete kezdeményezés idei jelmondatával – Ezerszer is igen – és logójával megjelölt fényképek azt kívánják hirdetni, hogy a házasság intézménye ünneplésre méltó, értékes kincse társadalmunknak. A házaspárok által beküldött képeket fokozatosan teszik közzé a közösség médiafelületein, miközben fohászok is megjelennek majd a fotókon kívül, a házaspárokért, illetve házasok egymásért és házasságukért közösen mondható imádságmintái.

Az egész hét folyamán lehetőség lesz kapcsolódni a központi programokhoz, de az egyes házaspárok maguk is megtervezhetik, hogyan szeretnék házasságuk megerősítése érdekében még inkább egymásra és kapcsolatukra összpontosítva értékesen eltölteni ezt a hetet, kölcsönösen – talán a megszokottnál is több – minőségi időt fordítva házastársukra.

A hét ünnepi kicsúcsosodásaként a házaspárok február 14-én, vasárnap megújíthatják házassági ígéreteiket. Tekintettel arra, hogy a járványügyi korlátozások miatt Szlovákiában nem tarthatóak szentmisék a hívek fizikai részvételével, a házassági ígéreteket az egyes párok otthon tehetik meg, például bekapcsolódva a Pátria Rádió által élő adásban sugárzott, reggel 8.05 órakor kezdődő szentmisébe, melynek végén erre a szertartásra is sor kerül majd. A szervezők javasolják előkészíteni azt a feszületet is, amelyre egykor esküt téve a házasságkötés szertartásának keretében megerősítették házassági fogadalmukat.

A házasság hetét nyitó február 7-i, szintén a rádió által sugárzott vasárnapi magyar szentmise felhívása szerint javasolt a házaspároknak a február 14-i szentmisét és szertartást követően további közös programot, ünnepi ebédet, házasságkötésüket felelevenítő időtöltést, közös hálaadó imát is beiktatni az őket is ünneplő napba.

Hírdetés

A kassai magyarok szintén szorgalmazzák a házaspárokra fókuszáló hét tevékeny átélését, ima- és szentmise-közvetítést, Házas-Társas-Játékot kínálnak, valamint a központi programok hasznos előadásaira hívják fel az érdeklődők figyelmét.

Legyen ez a hét a házasság ünneplése. Imádkozzunk a házaspárokért, családokért, a felnövekvő ifjúságért, újabb boldog házasságokért! De foglaljuk imáinkba a gondokkal küzdő vagy széthullott családok tagjait is! Mondjunk egy fohászt a betegséggel vagy gyásszal nehezített életű családokért, özvegyekért, s ahol tudunk, nyújtsunk vigaszt és segítséget!

Forrás: Molnár Tamás, pozsonyi magyar katolikus lelkipásztor

fotó: Pixabay

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »