A szlovákiai lakosok többet költenek élelmiszerre, mint az európai átlag

A szlovákiai lakosok többet költenek élelmiszerre, mint az európai átlag

A szlovákiai lakosok többet költenek élelmiszerre, mint az európai átlag Balaskó Réka2024. 10. 14., h – 13:02

Az élelmiszerek és alkoholmentes italok ára Szlovákiában Franciaországgal együtt a nyolcadik legmagasabb az EU-ban.

Az átlagos szlovákiai háztartás a havi kiadásainak közel 20 százalékát költi élelmiszerre. Az Eurostat adatai szerint az európai háztartások élelmiszerekre és alkoholmentes italokra fordított költségei átlagosan az összes kiadás mintegy 14 százalékát teszik ki. A közelgő október 16-i élelmezési világnap alkalmából erre Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője hívta fel a figyelmet.

Hírdetés

„Az élelmiszerek és alkoholmentes italok ára Szlovákiában Franciaországgal együtt a nyolcadik legmagasabb az EU-ban. Az élelmiszerárak 2022-ben először az EU átlaga fölött vannak, 1,9 százalékkal, 2023-ban pedig már 6,7 százalékkal is” – számolta ki. A szomszédos visegrádi négyek országaiban átlagosan olcsóbbak az élelmiszerek. Az Eurostat 2023-ra vonatkozó adatai szerint Magyarországon öt százalékkal, Csehországban hét százalékkal, Lengyelországban pedig 27 százalékkal volt kevesebb az áruk.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy az előző két évben, 2022-ben és 2023-ban rekordmagas, 18,6 százalékos, illetve 17,3 százalékos volt az élelmiszer-infláció Szlovákiában. A 2024-es évben már jóval lassabb árnövekedésről van szó, amely az első nyolc hónapban 0,1 százalék és 4,9 százalék között mozgott, és átlagosan 1,8 százalékos szintet ért el.

„Szlovákiában a szlovákiai polgárok túlnyomó többsége hozzájut az élelmiszerekhez, de a háztartások közel 18 százaléka számára nem magától értetődő a minden második napon történő megfelelő ebéd. Ez a probléma leginkább az egyedül élő időseket, az egy felnőttből álló, kiskorú gyermekekkel rendelkező háztartásokat, de a két felnőttből álló, háromnál több gyermekkel rendelkező háztartásokat is érinti” – mondta Sadovská. Az Eurostat adatai szerint EU-szerte a háztartások átlagosan 9,5 százaléka nem engedheti meg magának a húsos ebédet vagy annak vegetáriánus alternatíváját.

(trend)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »