A szlovák rendőrség egy „Hitler-imádó neonácit” tartóztatott le

A szlovák rendőrség egy „Hitler-imádó neonácit” tartóztatott le

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) őrizetbe vette Marián Magátot, a Židokracia (Zsidokrácia) című könyv szerzőjét, aki ellen „extrémizmus” ügyében indult eljárás, gondolat-bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják.

A szlovák rendőrség erről a közösségi hálón tájékoztatott, ahol „Hitler-imádó neonáciként” hivatkoztak az elfogott személyre.

„Leginkább szélsőséges tartalmak előállításáról és terjesztéséről van szó, valamint holokauszttagadásról az interneten és a Židokracia (Zsidokrácia) című könyvben, amelynek ő a szerzője” – olvasható a szlovák rendőrség közleményében. A megbízott nyomozó nem zárta ki, hogy a kihallgatása után javasolni fogja az ügyésznek a gyanúsított előzetes letartóztatását, ami végül meg is történt.

Az indoklás szerint a terhelt esetében fennáll a „bűnismétlés” veszélye. A döntés nem jogerős, a terhelt fellebbezését a Szlovák Legfelsőbb Bíróság bírálja el. A TASR hírügynökséget Katarína Kudjáková, az ŠTS szóvivője tájékoztatta.

A szóvivő hozzátette: a terhelt kérvényezte az előzetes letartóztatás írásbeli ígérettel, illetve pártfogó felügyelettel való kiváltását, a bíróság azonban elutasította a kérelmeket.

Hírdetés

Összesen 37 gondolat-bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, többek között az „alapvető jogok és szabadságjogok elnyomására irányuló mozgalmak alapításával, támogatásával és népszerűsítésével, szélsőséges tartalmak előállításával, holokauszttagadással, illetve a politikai rendszerek által elkövetett és az emberiség elleni bűncselekmények jóváhagyásával”.

A gyanúsított a gondolat-bűncselekményeket 2017 és 2021 között „követhette” el.

Magát szervezett már iszlámellenes tüntetéseket, alapított félkatonai szervezetet és szerepelt a Kotleba-féle ĽSNS választási listáján. Gyanúsították már meg illegális fegyvertartással, előállították, amikor egy pozsonyi tüntetésen felgyújtott egy uniós zászlót, és nyomoztak utána azért is, mert választási plakátján munkatáborokkal fenyegette az aszociális és politikai rablókat.

A cseh rendőrség egyszer már letartóztatta, amikor a nemzetközi zsidósággal helyezkedett szembe egy beszédében, amit Prágában mondott el egy bevándorlóellenes tüntetésen.

Borítókép: Marian Magát (balra) 2015. augusztus 8-án a prágai tüntetésen


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »