A szlovák külügy bekérette a magyar nagykövetet

A szlovák külügy bekérette a magyar nagykövetet

A nap folyamán a szlovák külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet, hogy adjon magyarázatot Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek a szlovák állampolgárságról szóló törvénymódosítás kapcsán tett szerdai szlovákiai látogatására. A TASR hírügynökséget erről a külügyi tárca szóvivője, Juraj Tomaga tájékoztatta. Ivan Korčok (SaS), a külügyi tárca vezetője kifejezésre juttatta, hogy jó viszonyra törekszenek a magyar féllel, ám elutasítja a szlovák belügyekbe történő beavatkozást.

Korčok elmondta, hogy személy szerint nem óhajtott találkozni Szijjártóval a törvénymódosítás kapcsán, mert azt kifejezetten szlovák belügynek tartja, és kollégája türelmét kérte, folyamatban lévő legiszlatív eljárásról lévén szó. Mint közölte, a módosítás kapcsán együttműködtek Igor Matovič kormányfővel és Roman Mikulec belügyminiszterrel.

„Úgy tűnik azonban, hogy a magyar fél és Gyimesi György (OĽANO) képviselő számára ez nem elég. Világos, hogy arról van szó, hogy minél több szlovákiai magyar vegyen részt a magyarországi választásokon“ – vélekedett. Gyimesi szerinte ebben az ügyben megszegte a kormányprogramba foglaltakat és a koalíciós szerződést.

Hangsúlyozta, hogy az állampolgársági törvény nem képezi a kétoldalú kapcsolatok tárgyát, Gyimesinek pedig nincs felhatalmazása ilyen tárgyalásokat folytatni. Szóba hozta a szlovák–magyar alapszerződést is, amely a kisebbségek kérdésével is foglalkozik.

Hírdetés

hangsúlyozta. Hozzáfűzte: bízik magyar polgártársai  Szlovák Köztársaság iránti lojalitásában, és tiszteli őket, amiért büszkék az anyanyelvükre és a kultúrájukra, amelyet Szlovákia és Magyarország segítségével ápolnak. Korčok elmondása szerint az állampolgársági törvényt úgy kell módosítani, hogy azok a szlovák állampolgárok, akik legalább öt éve külföldön élnek, egy másik állampolgárság felvétele esetén ne veszítsék el a szlovákot.

– jelentette ki a külügyminiszter, hozzátéve: a volt kormány ezért is módosította a szlovák törvényt, melynek értelmében mindenki, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot.

Miután találkozott Komárom polgármesterével, Keszegh Bélával és a szlovákiai magyar kisebbség képviselőivel, annak a reményének adott hangot, hogy a kérdést végül sikerül megoldani. Az éppen zajló szlovákiai népszámlálással kapcsolatban arra kérte a Szlovákiában élő magyarokat, hogy vállalják magyar nemzetiségüket.

(NZS/Felvidék.ma/TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »