A szlovák hadseregnek 22 öreg tankja maradt

A szlovák hadseregnek 22 öreg tankja maradt

Szlovákiának jelenleg 22 tankja maradt, még a szocializmus korszakából. Ezek T-72 típusúak, amelyet a ZŤS Martin gyártott. A csehszlovákiai felosztás után 995 jutott Szlovákiának, de számuk fokozatosan csökkent. A legtöbb eladták külföldre. A hadsereg a jövőben új gépek vásárlását tervezi.

Egy nehéz gépesített dandár felállítását követeli az Észak-atlanti Szövetség, amelynek egyik eleme volna a tank zászlóalj. A gépesített dandár különféle földi katonai felszerelésekből áll, köztük páncélozott járművekből és tankokból. Fontos lesz, hogy a tárca befejezzen néhány egyéb vásárlást is, amelyeket az transzparencia hiánya miatt eddig nem sikerült eredményesen elvégezni. Például a 8×8-as páncélozott járművekre kiírt pályázatnál, amely szintén a NATO egyik prioritása.

A tárca hangsúlyozza, hogy 2024-ig a GDP 2%-ra növeli a honvédelmi kiadásokat, és az új tankok beszerzésével előreláthatóan 2030-ig számolnak. A tárca szerint tavaly már a hadügyi kültségvetés 41%-a beszerzésekre ment el.

A Tőketerebesen állomásozó tankzászlóalj az elmúlt három hétben a lesti (Lešť pri Zvolene) kiképzőközpontban gyakorlatozott. A zászlóalj 2000-ben alakult, és 2009-ben más gépesített zászlóaljak struktúráiba sorolták.

A rendelkezésre álló tankok a szakértők szerint elöregedtek, nem modernizálták azokat, keveset gyakorlatoznak velük, és már nem alkalmasak a jelenlegi, és a jövendőbeli feladatok elvégzésére.

Hírdetés

A tankok létszáma 1989 óta folyamatosan csökkent. A geopolitikai változások tükrében feleslegesnek tartották fenntartásukat. Persze ettől még nem kellene ócskavasként kezelni, hiszen Ukrajna ki tudta ezeket használni a donbászi harcokban.

A T-72-es szovjet fejlesztésű tankok már a történelem részei. Még 1971-ben kezdték gyártani, és mintegy 20 ezer darabot gyártottak le belőle szerte a világon. Ebből fejlesztették ki a modernebb T-90-es tanktípust. A T-72-esekről a 2003-ban kezdődő Perzsa-öbölbeli harcok mutatták meg, hogy végképp kiöregedtek. A nyugati harckocsik fölé nőttek Szaddám Husszein tankjainak, amelyeket még Csehszlovákiában gyártottak.

A tankok azért még nem kerültek a hadászat süllyesztőjébe. 2012-től a németek és a franciák közösen kezdtek fejleszteni, és szerették volna kombinálni a Leopard és a Leclerc harckocsik jó tulajdonságait.

Túrócszentmártonban a ZŤS Martin 1981 óta gyártott tankokat 1990-ig. A gyár elődje már 1954-től gyártott itt harckocsikat, a mozdonyok és speciális járművek mellett. A gyárban a nyolcvanas évek közepén 5 ezer alkalmazott dolgozott. 1981 és 1985 között 556 darab T-72M típusút gyártottak. 1986-ban további 251-et. A legnagyobb szériában viszont a T-72M1-esből gyártottak, a mintegy ezer darabot, amelyből még mindig szolgál pár példány a cseh és szlovák hadseregben.  Szlovákiában a tankgyártást befejezték, Csehországban folytatódott, és az Excalibur Group vállalat például 2015-ben 20 darabot leszállított Nigériának.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »