A szlovák belügyminiszter nem támogatta a menekültügyi reformot

A szlovák belügyminiszter nem támogatta a menekültügyi reformot

Ivan Šimko szlovák belügyminiszter az EU Igazságügyi és Belügyi Tanácsának csütörtöki luxemburgi ülésén tartózkodott az unió menekültügyi reformjának javasolt irányáról szóló szavazáson. A miniszterek végül elfogadták a javaslatokat. Šimko saját bevallása szerint azért tartózkodott, mert Szlovákiában a jelenlegi kormány korlátozott mandátummal rendelkezik.

Ausztria, Hollandia és Olaszország elégtelennek tartotta a javasolt reformot, és számos változtatást javasolt. A délutáni, eredménytelenül zárult vita után további kompromisszumos javaslatok hangzottak el. „Szlovákia számára egyes rendelkezések még mindig nehezen elfogadhatóak, azért is, mert az általam itt képviselt jelenlegi kormány mandátuma korlátozott. Még a szöveg módosításai sem könnyítették meg a helyzetünket, ez pedig miért tartózkodunk a szavazástól mindkét javaslatról” – mondta a találkozón a miniszter.

Hírdetés

Szóvivője felidézte: a miniszter annak ellenére tartózkodott a szavazástól, hogy a javaslatok nem lépték át Szlovákia vörös vonalát, amely a migránsok újraelosztásának kötelező kvótája. Hozzátette: jelenleg általános egyetértés van az EU-ban abban, amit Szlovákia kezdettől fogva állított, hogy a migránsok kötelező befogadása nem megoldás az unióba irányuló migrációs áramlásokra. Nancy Faeser német belügyminiszter az EU történelmi sikerének, az új szolidaritási migrációs politikának és az emberi jogok védelmének nevezte a csütörtöki megállapodást.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »