A szlovák államfő elítélte Oroszországnak a határok megváltoztatására irányuló igyekezetét

A szlovák államfő elítélte Oroszországnak a határok megváltoztatására irányuló igyekezetét

„Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai bejelentése ismételten igazolta, hogy Oroszország nem a békére törekszik, hanem maga fenyegeti azt” – jelentette ki Zuzana Čaputová szlovák államfő, aki az ENSZ közgyűlésén vesz részt New Yorkban.

„Putyin bejelentésének nincs semmi köze a békére való törekvéshez, ellenkezőleg, fokozza az Ukrajna elleni orosz inváziót” – hangsúlyozta Čaputová.

„A népszavazásnak a nép akaratát kell kifejeznie – nem pedig a megszállók szándékait igazolni” – tette hozzá az államfő.

Hírdetés

Az ukrajnai oroszbarát, szakadár köztársaság donyecki és luhanszki, Moszkva által kinevezett vezetői, valamint a délebbi, oroszok által megszállt területek vezetői kedden jelentették be, hogy szeptember 23-a és 27-e között népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Putyin orosz elnök szerdán reggel részleges mozgósítást rendelt el, a népszavazások lebonyolítása előtt mintegy 300 ezer tartalékost mozgósítanak. Emellett Putyin azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország atomhatalom, és a területének megvédése érdekében „kész minden rendelkezésére álló eszközt bevetni”. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az elnök szóvivője tájékoztatta.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »