A sziú indiánok legyőzték a kőolajfeldolgozó nagytőkét

A sziú indiánok legyőzték a kőolajfeldolgozó nagytőkét

Leállíttatta az erősen vitatott Dakota Access kőolajvezetéket egy amerikai szövetségi bíró azzal az indokkal, hogy nem felel meg a környezetvédelmi követelményeknek.

James E Boasberg elrendelte a vezetékek és tározók kiürítését is. A határozat szerint addig nem indulhat újra a kőolajszállítás ezen a vonalon, amíg el nem készül egy alapos – a korábbinál körültekintőbb – környezettanulmány. Ez szakértők szerint legalább egy évbe telik majd.

Ez óriási győzelem a Standing Rock sziú indián törzsnek, amelyik a vezeték megépítése ellen folyó harc élére állt évekkel ezelőtt. El is érték, hogy Obama elnök leállítsa az építkezést, aminek aztán Donald Trump azonnal zöld utat adott. Három éve működik.

Hírdetés

Az amerikai legfelsőbb bíróság eközben felfüggesztette egy másik, szintén Donald Trump érdekkörébe tartozó hálózat új ágának, a Keystone XL Pipeline-nak a megépítését, és elrendelte a projekt mindenre kiterjedő revízióját. Annak eredményétől függ, hogy folytatódhat-e az építkezés.

A Dacota Access Észak-Dakotából, a Keystone Kanadából szállít kőolajat a Texasban, illetve a Mexikói-öböl mentén lévő hatalmas finomítókba. Ellenzőik szerint mindkettő jelentős vízkészletet és természeti kincseket veszélyeztet.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »