A szíriai Rakkában próbálják megvédeni az elmenekült keresztények ingatlanjait

A szíriai Rakkában próbálják megvédeni az elmenekült keresztények ingatlanjait

A Szíria északi részén fekvő városban különleges kezdeményezés indult nemrég, hogy megvédjék a háború elől elmenekült keresztény tulajdonosok ingatlanjait a törvénytelen kisajátítástól.

Rakka volt az Iszlám Állam terrorszervezet központja és fővárosa 2014 januárjától 2017 októberéig. A SyriacPress portál interjút készített Fadj Jajóval, a Legfőbb Ingatlanügyi Bizottság titkárával, aki kifejtette a kezdeményezés jelentőségét. Elmondta, ez a törekvés a kisebbségek jogait védi azoktól az erőktől, amelyek jelenleg uralmuk alatt tartják a régiót.

A kezdeményezés azért is különösen jelentős, mert Szíria egy olyan területét érinti, amely hosszú időn keresztül nem Damaszkusz irányítása alatt állt. Rakkát ezenkívül az Iszlám Állam elleni koalíció is bombázta, hogy megtörjék a dzsihadista milíciák ellenállását. A Szíriai Demokratikus Erők (SDF; kurd többségű milíciák) szabadították fel a várost, az Egyesült Államok fegyverekben is megnyilvánuló támogatásával.

Azóta ezt a régiót az Észak- és Kelet-Szíriai Autonóm Adminisztráció (DAARNES, Democratic Autonomous Administration of the Region of North and East Syria) tartja irányítása alatt, egy de facto autonóm szervezet, melyet hivatalosan nem ismer el a szír kormány, és amelyben a kurd erők dominálnak, az Egyesült Államok katonai támogatásával.

Az ingatlanügyi bizottságnak egy erre a célra létrehozott csoportját bízták meg az örmény, szír és asszír keresztény ingatlanok – épületek és földek – összeírásával, elsősorban annak érdekében, hogy vissza tudják adni tulajdonosaiknak vagyonukat, amelyeket mások törvénytelenül kisajátítottak, kényszerű exodusukat kihasználva – fejtette ki Fadj Jajo.

A bizottság munkatársa, Armin Mardoian hasonlóan elkötelezett amellett, hogy megvédjék a szír (szír, asszír, káld) és az örmény etnikum tulajdonát és szent helyeiket. Kiemelte, hogy együttműködnek az Észak- és Kelet-Szíriai Autonóm Adminisztrációval annak érdekében, hogy az ingatlanokat visszajuttassák törvényes tulajdonosaiknak.

A területet irányító politikai vezetés kifejezett célja az intézkedéssel az, hogy elősegítsék a keresztények visszatérését, akik a régóta húzódó konfliktus miatt hagyták el szülőföldjüket.

Hírdetés

A nemzetközileg nem elismert Észak- és Kelet-Szíriai Autonóm Adminisztráció úgy véli, ők biztosítják a vallási kisebbségek jogait, kielégítik igényeiket.

Rakkában azonban nyilvánvaló a területet irányító erők taktikája a helyi keresztény közösségek ellen, amit a Vértanúk temploma újjáépítésének története is tanúsít. Az örmény katolikus egyház temploma hosszú időn át volt az Iszlám Állam kezében; bíróságot rendeztek be benne, és onnan diktálták a törvényt és érvényesítették erőszakkal a maguk dzsihadista „igazságát”. Ezután a templomot lerombolták a nyugati hatalmak által vezetett bombázások során, amelyek a városközpont jelentős részét elpusztították. Rakka akkoriban a Fekete Kalifátus fővárosa volt. Az elmúlt években a Vértanúk temploma újjáépült, ami a Free Burma Rangers, egy félkatonai mozgalom nevéhez köthető. 

A magát humanitárius és érdekvédelmi mozgalomnak tartó szervezet az etnikai milíciák és a mianmari hadsereg közötti konfliktusok közepette jött létre, Dave Eubank amerikai evangelikál lelkipásztor, az amerikai hadsereg különleges erőinek volt tisztje kezdeményezésére. Az újjáépült rakkai templomban nem állítottak oltárt, viszont van pulpitus, mint ahogy az evangelikál templomokban szokás. A megnyitás után csak néhány tucat Rakkában tartózkodó keresztényt hívtak meg, hogy tekintse meg az épületet. „Azt mondják, ez a mi templomunk, és hogy a rakkai keresztények számára építették újjá – nyilatkozta 2022 februárjában Butrosz Marajati aleppói örmény katolikus érsek a Fides hírügynökségnek. – Minket azonban nem tájékoztattak. Azt akarják üzenni: építsük újjá a templomokat és oltalmazzuk a keresztényeket. Nekünk azonban semmi közünk ezekhez az akciókhoz.”

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org

Fotó: Fides.org; Vatican Media; Wikimedia Commons

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »