A Szíriai Fegyveres Erők az elmúlt napokban történt hadműveletei

A Szíriai Fegyveres Erők az elmúlt napokban történt hadműveletei

A Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges fegyveres alakulatok minden fronton jelentős eredményeket értek el.

A komrányerők felszabadítottak hét falut Délkelet-Hamaban

Leith Fadel beszámolója:

Az új év elejére a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály 67. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erők (NDF) Al-Szalamijah és Hama városi egységeivel teljesen ellenőrzésük alá vontak hét települést Hama tartomány délkeleti területén miután ma reggel kemény harcokat vívtak a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida) és a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezetek fegyvereseivel.

Egy harctéri tudósító szerint, aki Kelet-Hamaban működik, a Szíriai Arab Hadsereg 67. Dandára és a szövetségesei elfoglalták Zorszirajhin, Muktat, Dzsinan, Al-Szarumijah, Rabun, Al-Mukhraz és Al-Muradijah falvakat a Hama Katonai Repülőtér közelében, likivdálva a Dzsabhat Al-Nuszra és a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezetek 30 fegyveresét a műveletek során.

A délkelet-hamai arcvonal több hónapig viszonylag csendes volt, mert a legkeményebb harcok Hama és Idleb tartományok határán folytak; azonban a Szíriai Fegyveres Erők mai meglepetésszerű rohamát követően a Hama Katonai Repülőtér körzete megtisztításra került az ellenséges fegyveres csoportoktól.

A megszálló terroristák menekülnek Shejkh Miszkinből Daraa tartományban miközben a Szíriai Arab Hadsereg tovább nyomul előre

A Fegyveres Erők és a hadsereg egységei különböző irányokban folytatták az előretörést Shejkh Miszkin városban, Daraa tartományban és elérték az Al-Dawwar körforgalmat és Al-Maszaken Al-Aszkarija térségét, közölte egy katonai forrás a SANA-val hozzátéve, hogy a hadsereg műszaki alegységei házilagos készítésű robbanószerkezeteket (IED) hatástalanítanak, amelyeket terroristák telepítettek a város északi és keleti negyedeiben mielőtt elmenekültek .

A források megerősítették, hogy a terrorszervezetek hozzákezdtek a Nawa városában lévő műveleti központjuk elköltöztetéséhez, miután súlyos személyei veszteségeket szenvedtek soraikból a hadsereg műveletei során az elmúlt két napban, valamint a vahhabita terroristák tömegesen menekülnek Shejkh Miszkinből miután több vezetőjük meghalt. A hadsereg a terrorszervezetek összes utánpótlási vonalát elvágta.

Harctéri források közölték a SANA-val, hogy a hadsereg egyik alegysége terroristákkal végzett és megsebesítette őket egy rejtekhelyen, a körforgalom környékén és aknavetőket semmisített meg a város keleti negyedében két másik járművel együtt a város és az Ibta település közötti úton. A járművekben 8 fegyveres égett bent.

A terrorista szervezetek közösségi média oldalaikon elismerték, hogy az úgynevezett “Liwa Dzsund Al-Rahman” szervezet parancsnoka, Jusszef Abdullah Al-Ahmar és egy másik vezető Abu Al-Madzsed, valamint az Alaa Jakub Hadzsidzs, Kamal Abdel-Fattah Al-Khaszawineh, Hafez Mohammad Husszein Szubat, Milad Ahmad Szubat, Bashar Mohammad Abdel-Madzsid Al-Oklah, Ahmad Adnan Abdel-Rauf Al-Halakki és a Mohammad Izzat Al-Hariri nevű tagjaik halálát.

Sheikh Miskin város Daraa tartomány Dél-Szíria.

Eközben helyi források megerősítették a Dzsabhat Al-Nuszra Shejkh Miszkinben végrehajtott műveleteinek tervezéséért felelős vezér, Abu Mohhamad Hafez halálát, illetve az úgynevezett “Liwa Al-Muhadzsirin Al-Anszar” szervezet harctéri parancsnokának, Abu Mohammad Al-Kinjawi terroristának a pokolra jutását.

Később egy katonai alegység terrorista szervezetek 12 járművét semmisítették meg, amelyek nehéz gépfegyverekkel voltak felszerelve, az Ibta és Dael települések közötti úton, a déli Daraa tartomány területén. Eközben egy másik katonai alegység kis kaliberű tüzérségi eszközzel felszerelt járművet pusztítote el Boszra Al-Shamban.

Szerdán a hadsereg egyik alegysége terroristák rakéta indító berendezését semmisítette meg, valamint a kezelő személyzetét likivdálta Al-Hirakban, ezenkívül terroristák gyülekező csoportjait semlegesítette keletre a Shejkh Hosszein dombtól, Szuwejda tartomány közigazgatási határa közelében.

Daraa városában a hadsereg egységei a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezet fegyvereseit támadta nyugatra a régi vámhivatali épülettől és az Al-Manszhije kerület déli részében, Daraa Al-Balad térségében, megsemmisítve a terroristák fedezékeit és rejtekhelyeit az összes ott tartózkodó megszállóval, a fegyverzetükkel és a lőszereikkel.

Hadi helyzet Daraa tartományban

Shejkh Miszkin város visszafoglalása után egy fontos csomópont került vissza a szíriai kormányerők kezébe. Innen folytatni lehet a hadműveleteket Nawa város felé, amit 2014 nyarán foglaltak el a vahhabita terrorszervezetek a megszállt Golán-fennsíkon húzódó tűzszüneti vonal közelében. Jordán területről háborítatlanul érkezik a megszállókhoz az utánpótlás, fegyveresek és hadianyag. Az egykori fegyvermentes övezet szíriai oldalát, ahol tavaly ENSZ személyzet esett az Al-Kaida fogságába, jelenleg is a terrorszervezetek ellenőrzik.

Az FSA “Déli Front” és a Dzsabhat Al-Nuszra együtt harcoló frakcióit a jordániai és izraeli hatóságok “szabadságharcosoknak” tekintik. Jordánia területéről kapják az ellátmányuk nagy részét, fegyvereket, lőszert, ide hordják át a Szíriából rabolt műkincseket, mindenféle anyagi javakat. Jordánián keresztül szállíttat hadi anyagot a proxy terroristáinak Katar és Szaúd-Arábia. Az izraeli hatóságok a megszállt Golán-fennsíkon tábori kórházakat létesítettek, ahol a szíriai területen Daraa-ban és Kunejtrában megsebesült vahhabita fegyvereseket kezelik, mert “rászorulnak”. Az izraeli hadsereget és a határőröket nem zavarják a ki be járkáló FSA és Al-Nuszra “felkelők”. Többször előfordult már, hogy fedezik őket tüzérségi eszközökkel és a légierővel.

A Daraa és Kunejtra tartományok határmenti részeit megszállva tartó terrorszervezetek kiűzése a szíriai kormányerők hadműveleteinek célja a Szíriai Légierő mellett most már az Orosz Légierő masszív támogatásával. Az Orosz Légierő most már Daraa tartományban is hajt végre légi támadásokat.

A kormányerők új magaslatot foglaltak el a szíriai Lattakia tartomány északi részén

A  Fars News jelenti

A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők folytatták a gyors előretörésüket a megszálló fegyveres csoportok ellenében a tengerparti Lattakia tartomány északi hegyvidéki területén és elfoglaltak egy újabb stratégiai magaslatot a Törökországgal közös határ közelében, közölték tartományi források kedden.

Hírdetés

“A kormányerők elűzték a vahabita fegyvereseket az 1044. számú magaslat közelében lévő harcállásaikból és visszafoglalták a csúcsot és környékét.” – közölték a források.

Lattakia tartomány északi része

“Több tucat fegyveres halt meg és sebesült meg, valamint a védelmi rendszerük összeomlott a magaslati pontot felszabadító hadműveletben a török határ közelében.” – tették hozzá a források.

Katonai szakértők úgy vélik, hogy a kormányerők vahhabita fegyveres csoportok elleni figyelemre méltó téli győzelmei Lattakia északi hegyvidéki régiójában azt a célt szolgálják, hogy a szíriai katonák, a nemzetvédelmiek és a Hezbollah harcosainak erős akaratával kiűzzék a megszálló fegyvereseket és felszámolják a vahhabita terrorizmust az országban.

Korábbi jelentések szerint a Szíriai Arab Hadsereg a Nemzetvédelmi Erők támogatásával folytatták az előretörésüket a vahhabita fegyveres csoportok ellenében a tengerparti Lattakia tartomány északi hegyvidéki régiójában és visszafoglaltak egy kulcsfontosságú magaslatot a török határon.

“A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők lecsaptak az Al-Nuszra Front (Al-Kaida) és az FSA terrorszervezetek védelmi vonalaira Katf Al-Alamah településen a Kurd-hegységben, likvidáltak 18 vahhabita fegyverest és megsemmisítettek két nehéz gépfegyverrel felszerelt tüzelőállást.” – közölték a források.

“A hat órahosszás csata után a Szíriai Arab Hadsereg alegységei és szövetségeseik végül áttörték a vahhabita terroristák védelmi vonalait és teljesen ellenőrzésük alá vonták Katf Al-Alamah települést és a környező magaslatokat.” – tették hozzá a tartományi források.

Katf Al-Alamah település közvetlenül északra fekszik a legutóbb elfoglalt Katf Al-Harami falutól és nyugatra a kormányerők által ostromlott Kabani várostól.

Újabb csapás az ISIS terrorszervezetre: a Szíriai Arab Hadsereg elfoglalt két fontos települést Homszban

A Fars News jelenti

A Szíriai Arab Hadsereg nem rég bejelentette, hogy a katonái és a Nemzetvédelmi Erők visszaszorították két kulcsfontosságú településről az ISIS terrorszervezet fegyvereseit a központi helyzetű Homsz tartományban és helyreállították a biztonságot a városokban és környékükön.

”Órákig tartó heves szárazföldi csata és az ISIS állásainak szakadatlan bombázása után a szíriai kormányerők újabb vereséget mértek a terrorszervezetre és teljesen ellenőrzésük alá vonták Mahin várost.” – közölte a hadsereg szóvivője.

”Mahin felszabadult az ISIS terrorszervezet megszállása alól. Mahin várost és a szomszédos Hawarin települést teljesen megtisztítottuk az ISIS terroristáktól”-  tette hozzá a hadsereg képviselője.

Várható, hogy a szíriai kormányerők folytatni fogják az offenzívájukat egészen Kariatain (Qaryatayn) városig 10 kilométerre keletebbre.

Homsz tartomány

A hadsereg ma korán reggel hivatalosan bejelentette, hogy az alegységei és a Nemzetvédelmi Erők folytatták az ISIS fegyveresek kiszorítását a Mahin város körüli térségből és elfoglalták a hadászati fontosságú Mahin-hegyét több órás kemény harcokat követően.

“A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) visszavették a teljes ellenőrzést Mahin-hegye felett az ISIS terroristákkal vívott kemény harcot követően.” – mondta a hadsereg képviselője.

“Mahin-hegye a hadászati fontosságú Mahin város felé magasodik, múlt héten még az ISIS ellenőrzése alatt volt.” tette hozzá a szóvivő.

“Mahin-hegyével az ellenőrzése alatt a Szíriai Arab Hadsereg most a város északi kapujában van; ez rossz helyzetbe hozta az ISIS terrorszervezetet, mert a kormányerők vannak a magasabban fekvő területen” – mutatott rá a hadsereg képviselője.

A SANA összefoglaló jelentése a Szíriai Arab Fegyveres Erők műveleteiről

Suwejda tartomány:

Egy katonai alegység összpontosított tűzcsapásokkal támadta az ISIS terrorszervezet kontingenseit és mozgó járműveit Shaaf faluban, délkeletre Szuwejda városától.

Több jármű és az ISIS terroristák által használt tartálykocsi hamuvá égett, az összes rajtuk közlekedő terroristával.

Deir Ezzor tartomány:

Szíriai Légierő légi csapásokat mért az ISIS terroristák gyülekező csoportjaira és erődített harcállásaikra Al-Dzsafra faluban, délkeletre Deir Ezzortól, megsemmisítve az állásokat és járműveiket az összes ott tartózkodó fegyveressel.

Ezenkívül még az ISIS terrorszervezet sok tagja meghalt és járműveik megsemmisültek az Al-Mereija falura mért légi csapásokban.

Homsz tartomány:

A Szíriai Légierő az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet erődített állásait és rejtekhelyeit rombolta le Abu Harisz, Unk Al-Hawa és Dzsub Al-Dzsarrah térségében a központi helyzetű Homsz tartomány területén.

Egy katonai forrás szerdán közölte a SANA-val, hogy hadsereg megsemmisítette az ISIS terrorszervezet több járművét, amelyek nehéz gépfegyverekkel voltak felszerelve, a rajtuk közlekedő összes terroristával, miután megtámadta a Hawarin és Al-Kariatain (Qaryatayn) között haladó menetoszlopukat a tartomány délkeleti részén.

Később egy katonai forrás elmondta, hogy a hadsereg egységei ellenőrzésük alá vonták az Al-Tahin-dombok keleti és nyugati oldalait délkeletre Mahszehtől, Homsz tartomány keleti területén, ezzel elvágva az ISIS terrorszervezet számára a legfontosabb,Al-Kariatain város irányába vezető utánpótlási vonalat.

Idleb tartomány:

A Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezet egyik vezetője életét vesztette

Egy katonai forrás közölte, hogy a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezet Idleb tartományi úgynevezett “emírje” (“hercege”) meghalt 13 másik vahhabita terroristával, valamint több nehéz gépfegyverrel felszerelt harcjárművük megsemmisült és a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezet egy bázisa összeomlott a hadsereg hadműveleti során Al-Nakkirban, Al-Habitban és Khan Al-Szubulban Idleb tartomány területén.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »