A szíriai elnök engedélyezte a hazatérést az évtizedek óta franciaországi száműzetésben élő nagybátyjának

Bassár el-Aszad szíriai elnök engedélyezte a hazatérést a 37 éve franciaországi száműzetésben élő nagybátyjának – közölte a helyi sajtó.

Az al-Vatan című kormánypárti újság közölte meg nem nevezett kormányforrásokra hivatkozva, hogy Rifát al-Aszad már csütörtökön megérkezett Damaszkuszba, elkerülendő a börtönbe vonulást Franciaországban.

A 84 éves Rifát el-Aszad egyszerű polgárként élhet szabadon Szíriában, de nem folytathat politikai tevékenységet.

Hírdetés

Rifát el-Aszadot börtön fenyegette Franciaországban, ahol tavaly júniusban elítélték bűnszervezetben elkövetett pénzmosás, ingatlanpiaci pénzügyi előírások megsértése és szíriai közvagyon törvényellenes eltulajdonítása miatt. Szeptember 9-én a párizsi fellebbviteli bíróság helybenhagyta az alsóbb szintű bíróság döntését, de rossz egészségi állapota miatt kérdéses volt, hogy börtönbe vonul-e.

Családjával és számos hívével együtt Rifát el-Aszad valóságos ingatlanbirodalmat épített ki Európában, mintegy 800 millió euró értékben, ami később gyanút ébresztett. Az ingatlanok jelentős része Spanyolországban van. A francia hatóságok 2017 márciusában elkobozták Párizs elitnegyedében lévő két házát, a következő évben pedig elkobozták több mint hatszázmillió eurót érő vagyonát Spanyolország területén..

A brit állampolgárságú Rifát el-Aszad 1984-ben kényszerült száműzetésbe vonulni a bátyja, Háfez el-Aszad – a mostani elnök, Bassár el-Aszad apja – elleni balul sikerült puccskísérlet miatt. Addig a belső elhárítás elitosztagát vezette, amely 1982-ben vérbe fojtott egy iszlamista lázadást, amiért a „hamái hentes” gúnynevet kapta.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »