A Szíriai Arab Hadsereg katonái a Palmyra fölé magasodó utolsó hegycsúcsért harcolnak

Homsz tartomány keleti területén, a Szíriai Arab Hadsereg “Tigris Alakulatai” a 18. Páncélos Hadosztály, 67. Dandár, a Liwa Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok Dandár) különleges egység és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) támogatásával elérték Dzsabal Kasszunt Palmyra (Tadmur) nyugati oldalán, az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) fegyveresei elleni, egész éjszaka tartó súlyos harcokat követően. – közölte az almasdarnews.

A Tigris Alakulatok és a szövetségeseik vasárnap éjszaka foglalták el teljesen a palmyrai ókori kőfejtők egész területét és ezután érték el Dzsabal Kasszunt Palmyra nyugati oldalán.

Jelenleg a Szíriai Fegyveres Erők a palmyrai várban (a középkori erőd) magukat elbarikádozó ISIS fegyvereseket kezdték el kifüstölni, a műemlék vár a Kasszun-hegyre épült; amennyiben a kormányerők elfoglalják, akkor övék Palmyra (Tadmur) körzetének legmagasabb pontja.

Dzsabal Kasszun a legutolsó hegycsúcs Palmyra óvárosától nyugatra; távolsága kevesebb, mint 1,5 kilométer a tadmuri Nemzeti Kórház épületeitől. Tadmur (Palmyra ókori romvárosa) sok történelmi emléket és kulturális kincset rejt (vagy rejtett).

Hírdetés

Az ISIS/Daesh felbecsülhetetlen kulturális értéket semmisített meg barbár pusztítása során. A város körzetében tavaly szeptember óta gyakorlatilag állóháború dúlt, miután a kormányerők kiszorították az ISIS terroristákat a Dzsazal-hegységből és az olajmezőről. A Szíriai Fegyveres Erők mostanra jelentős erősítést tudtak küldeni a térségbe a nyugat-szíriai tűzszünetnek köszönhetően.

Az Orosz Légierő és a Szíriai Légierő támogatásával újra a város határán vannak a kormánycsapatok. A tüzérségi fölénnyel és a légierő támogatásával hamar el lehetne, tünteti az ellenséges erőket a föld színéről a várossal együtt. Azonban a megmaradt történelmi emlékek és a túszként itt rekedt polgári személyek érdekében a Szíriai Arab Fegyveres Erők Főparancsnoksága a város házról-házra történő megtisztítását választotta, ami véráldozatokkal fog járni.

Palmyra (Tadmur) visszafoglalása nagy kiterjedésű sivatagi területek felszabadulását is jelentené az Eufrátesz-folyóig, egyben Arakon és Szukhanán keresztül megnyitná a Homsz-Deir Ezzor országutat.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »