A szír hadsereg offenzívát indított Damaszkusz környékén – az oroszokon kívül Irán és a Hezbollah is segít

Az orosz légierő támogatását élvező szíriai kormányhadsereg offenzívát indított szerdán a "felkelők" kiszorítására Damaszkusz környékén. Katonai források közlése szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők szerdán előrenyomultak a főváros Dzsobar nevű peremkerületében, és megpróbálják visszavonulásra késztetni a Damaszkusz egy részét bekerítő "felkelőket".

"A hadsereg reggel katonai műveletet kezdett azzal a céllal, hogy kiterjessze a biztonsági sávot a fegyveres erők által ellenőrzött terület körül" – közölték nevük elhallgatását kérő katonai illetékesek.

Harcok dúltak a közel-keleti ország második legnagyobb városának számító Aleppó északi részén is, ahol az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyveresei elfoglaltak egy rivális lázadócsoportok számára kulcsfontosságú utat.

Hírdetés

A moszkvai védelmi minisztérium bejelentette, hogy az orosz légierő repülőgépei negyven terrorista célpontra mértek csapást az elmúlt 24 órában Szíriában. Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője arról számolt be, hogy a közel-keleti országban bevetett Szu-34, Szu-24M és Szu-25SM típusú harci repülőgépek a központi Hama, a keleti Deir ez-Zór, valamint az északnyugati Idlíb, Latakia és Aleppó tartományokban hajtottak végre légicsapásokat az Iszlám Állam infrastruktúrája ellen.

Szíriai aktivisták és helyi tisztségviselők eközben arról számoltak be, hogy Irán és a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet az orosz légi hadjáratot kihasználva az utóbbi napokban fegyveresek százait vezényelte Szíria központi és északi részére.

Orosz és amerikai katonai illetékesek újabb egyeztetést tartanak szerdán a szíriai légtérben való repülés biztonságáról és az esetleges incidensek megelőzéséről a párhuzamosan folytatott légicsapások közben. Az orosz védelmi minisztérium közölte, elküldte javaslatait a témában Washingtonnak. A két fél a nap folyamán videokonferencia keretében folytat egyeztetést egymással.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »